Български звезди изгряха в IV международен конкурс за цигулари 'Васко Абаджиев'

OFFNews 29 ноември 2017 в 22:00 3992 0

Двама млади български цигулари спечелиха награди в четвъртото издание на международния конкурс „Васко Абаджиев“ (23-26 ноември), организиран от клуб ЮНЕСКО Леонардо да Винчи София.

Това са 16-годишните Александър Зайранов и Кристина Георгиева. Рекорден брой участници – 24 от 15 държави, се надпреварваха при изключителна конкуренция в Националното музикално училище „Любомир Пипков“. В крайна сметка първото място беше поделено между японките Маине Нишияма и Йоши Окура, които показаха изключителна виртуозност. Те получиха по 1000 евро от наградния фонд в размер на 3300 евро, осигурен от основната банка на конкурса „Уникредит Булбанк“. Чековете и призовете им бяха връчени от Диляна Стоянова, мениджър събития и спонсорства в банката.

Александър Зайранов

Втора награда също беше присъдена на две цигуларки – Клеманс дьо Форсвил (Фр) и Юкари Оно (Яп). Талантът от Варна Александър Зайранов, Лиза-Мария Секине (Ав) и японката Мегуми Касугаи получиха трета награда. Възпитаничката на НМУ Кристина Георгиева, която в момента учи в Белгия при прочутия проф. Леонид Кербел, взе приза за млад талант. Клеманс дьо Форсвил заслужи специалната награда „Стефан Балкански“, предоставена от г-жа Антония Лавайн, а журито описа 26-годишната французойка като „завършен цигулар със забележителна артистичност“. За най-добро изпълнение на Каприз на Паганини беше отличена Юкари Оно, която взе наградата на производителя на струни Larsen Strings. Всички лауреати обраха овациите на гала концерта, който наред с третия тур се проведе с акомпанимента на Академичния симфоничен оркестър на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент проф. д-р Ивайло Кринчев.

Кристина Георгиева

“Нивото тази година беше много високо и затова бяха разделени и премиите. Изключително сме радостни, че има и наградени българчета, тъй като нашата школа за първи път се представя толкова успешно в конкурса. Авторитетът ни расте и хората ще разнасят славата и на България, и на Васко Абаджиев по целия свят“, коментира председателят на журито проф. Ангел Станков.

В журито личаха също имената на проф. Йосиф Радионов, проф. Недялчо Тодоров, Елизабет Кропфич (Ав), проф. Хабиб Каялех (Швейц) и д-р Лауритс Ларсен от Дания.

Проектът е финансиран от програма „Култура“ на Столична община за 2017 г. Целта на конкурса, който се провежда веднъж на две години, е възраждането на националната и международна памет за големия цигулар Васко Абаджиев (1926-1978) и поощряването на развитието на младите цигулкови таланти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови