Арт инсталацията 'Българските букви' гостува в Берлин 2020

OFFNews 26 юни 2020 в 09:35 2988 0

Снимка БКИ Германия

Арт-инсталацията „Българските букви“ гостува в парка „Джеймс Симон“ в центъра на Берлин. Инсталацията е поздрав от българска страна по повод предстоящото председателството на Германия на Съвета на ЕС през втората половина на 2020 година, съобщава БНР. 

Инициативата е на фондация „Прочети София“.

Проектът „Българските букви“ представя 14-те букви от кирилицата без графичен еквивалент в латинската и гръцката азбуки – Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я. Изработени като оригинални пейки, те бяха поставени за първи път през лятото на 2018 година в София под името „Скритите букви“ и създадоха нови места за четене и своеобразни литературни кътчета в столицата на България. През 2019 година проектът гостува в Париж и в Рабат, Мароко.

Към всяка от 11-те пейки в парка „Джеймс Симон“ са приложени стихове на немски, френски и английски език на 28 български поетеси и поети: Александър Вутимски, Блага Димитрова, Константин Павлов, Екатерина Йосифова, Николай Кънчев, Федя Филкова, Мирела Иванова, Цочо Бояджиев, Георги Господинов, Цвета Софрониева, Пламен Дойнов, Силвия Чолева, Иван Ланджев, Надежда Радулова, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Петър Чухов, Галина Николова, Стефан Иванов, Анна Лазарова, Димитър Кенаров, Мария Калинова, Никола Петров, Миглена Николчина, Емануил А. Видински, Кристин Димитрова, Николай Атанасов и Аксиния Михайлова.

Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в Европейския съюз след латинската и гръцката азбуки, която се използва от повече от 300 милиона души в над 10 държави.

Автори на проекта са Тодора Радева (куратор и продуцент), Кирил Златков (художник) и Иван Иванов (архитект).

Българският културен институт в Берлин предвижда да организира през месец септември в парка „Джеймс Симон“ и поетични четения с участие на някои от авторите.

Инсталацията „Българските букви“ ще гостува в Берлин през целия летен сезон, до 30 септември тази година.

Инициативата за гостуването на арт-инсталацията „Българските букви“ в Берлин е на Българския културен институт в германската столица и на Посолството на България в Германия. Проектът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и Държавния културен институт към МВнР, а от германска страна беше подкрепен от държавния министър по въпросите на международната културна политика към федералния министър на външните работи на ФРГ – г-жа Мишел Мюнтеферинг и д-р Клаус Ледерер – сенатор по културните и европейски въпроси на провинция Берлин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови