Археологическият сезон ще се забави - тази година ще е от август до октомври

Мая Младенова 27 май 2022 в 12:07 2519 0

Атанас Атанасов, министър на културата
Атанас Атанасов, министър на културата

Очертава се около двумесечно забавяне на археологическия сезон заради по-късен старт на конкурсите за избор и финансиране на проекти, стана ясно от парламентарен въпрос към министъра на културата Атанас Атанасов и неговия отговор.

Депутатът от "Възраждане" Цвета Галунова обвини Атанасов в провал на работата на археолозите през 2022 г. и попита кой ще поеме отговорност за това.

"Не предвиждам провал на археологическия сезон, вярвам в нашите експерти, съжалявам, че сте толкова черногледа", отговори й министърът на културата в едно от редките си публични включвания. Той посочи, че сезонът ще започне през август и ще продължи до октомври. 

Така работата на археолозите се съкращава с два месеца - метеорологичните условия изискват тя за стартира в началото на юни и да продължи до края на септември, контрира го Галунова.

Атанасов призна, че сесията за кандидатстване е обявена "с известно закъснение", като от думите му се разбра, че отдава закъснението на по-късното гласуване на държавния бюджет. До края на юни междуведомствена комисия ще оцени и класира проектите, увери той.

"Считам, че са създадени условия (археолозите) да проведат проучвания, професионалният им опит ще помогне за компенсиране на забавянето", добави Атанасов.

"Вие се оправдавате със забавянето на бюджета, но обявяването на конкурсите няма общо с това - единият е обявен преди, а другият след приемането на бюджета", отговори му депутатката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови