Александър Улман свири в София “императорския“ концерт на Бетховен, дълъг над 40 минути

OFFNews 06 януари 2023 в 17:16 1653 1

Снимка Facebook / Alexander Ullman

Александър Улман

Британският пианист Александър Улман свири в София “императорския“ концерт за пиано и оркестър на Бетховен, дълъг над 40 минути, съобщават от Софийската филхармония, цитирани от БТА.

Музикантът се завръща на сцената на зала "България" на 19 януари. Диригент на вечерта е маестро Джонатан Блоксам. Той допълва програмата с първа и втора сюита "Дафнис и Хлое" от Равел. Улман идва у нас за трета поредна година.

Императорският концерт се счита за последният концертен опус за пиано на Бетховен. През 1815 г. той пише и Шести концерт в ре мажор, който обаче остава незавършен. Композиран е между 1809 и 1811 година във Виена, в трудното време на ожесточени сражения с Наполеоновите войски, когато Виена е обсадена и принудена да се предаде. По това време Бетховен пише на своя издател: "Какво разрушение и опустошение цари наоколо! Нищо, освен барабани, канонади и всевъзможни човешки страдания".

Концертът е посветен на ерцхерцог Рудолф (Йоханес Йозеф Райнер фон Хабсбург-Лотринген), най-малкият син на император Леополд Втори, архиепископ на Оломоуц и по-късно кардинал, разказват от Софийската филхармония. Той е бил ученик на Бетховен, става негов покровител и близък приятел повече от 20 години. На него са посветени 14 от творбите на композитора (сред които и сонатата Hammerklavier и Missa Solemnis), а той самият също е композирал и публикувал под псевдоним.

За първи път концертът звучи на 13 януари 1811 г. в двореца на принц Йозеф Лобковиц във Виена. Солист е самият ерцхерцог Рудолф. Публичната премиера е на 28 ноември същата година в "Гевандхаус", в Лайпциг, под диригентството на Йохан Филип Кристиан Шулц, със солист Фридрих Шнайдер, органист на прочутата Бахова църква "Св. Томас". На 12 февруари 1812 г. концертът прозвучава за първи път във Виена, в изпълнение на известния пианист и композитор Карл Черни, също ученик на Бетховен.

Названието "Императорски" не е авторско, а е поставено от Йохан Баптист Крамер, английският издател на партитурата на концерта, вероятно продиктувано и от посвещението, и от внушителната, необичайно мащабна творба, с продължителност над 40 минути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки