Алея в Борисовата градина може да носи името на Димитър Воев

213 граждани са се подписали под мотивираното предложение към Столична община

OFFNews 10 юли 2021 в 09:03 5219 0

Посписка за именуване на алея в Борисовата градина на името на Димитър Воев внесе в деловодството на Столична община инициативен комитет.

Поводът е 30-годишнината от преждевременната кончина на една от емблематичните фигури на музикалната контракултура у нас - фронтменът на "Нова генерация" Димитър Воев.

"Димитър Воев (1965-1992) не се побира в административния стил на писане. Интелектуалното присъствие на Воев след смъртта му е присъствие на един добре познат „непознат“ поет, музикант, превърнал се в символ на софийската младеж – бунтарски настроена, насочила поглед към бъдещето, към демокрацията. Това е нова генерация „изгубено“ поколение на съпротивата срещу „живота в лъжа“, пише в мотивираното предложение, отправено към администрацията на Столична община.

През последните години идеята за именуване на улица на името на Воев няколко пъти се появяваше в общественото пространство, но така и не достигна до осъществяване.

През 2009 Елин Рахнев, Димитър Гочев, Петя Дикова, Людмила Сланева и Румен Леонидов поискаха да бъде кръстена улица на името на Воев, но инициативата им не получи реализация.

През 2012 г. се създава фондация „Димитър Воев – Нова генерация“. По инициатива на фондацията се организира тематичният фестивал „Улица „Нов живот“ и конференция в СУ „Св. Климент Охридски“, посветени на Воев.

През 2019 г. режисьорът Борислав Колев създаде документалния филм „Рокендрол“, в който една от водещите фигури беше тази на Воев. През същата година издателство „Анубис“ включи в свой учебник по музика песента „Кукла“ – най-емблематичния хит на група „Атлас“ по текст на Воев.

"Вярваме, че името на Димитър Воев заслужава да живее и „отвъд смъртта“, за да служи като морален и творчески коректив на поколенията след него, за които поуките от отминалото време на тоталитаризма са все по-далечни и недостъпни", пишат още авторите на предложението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови