'Акага' отбелязват 27 г. на сцена с шоу в зала 1 на НДК

Юбилейният концерт ще се състои на 9 октомври

ОFFNews 26 март 2018 в 15:17 2442 0

"Акага", или една от най-популярните български групи, сформирани в началото на 90-те, ще отпразнува своя юбилей с мащабен концерт. Шоуто ще се състои на 9 октомври в зала 1 на НДК и ще припомни на феновете апогея на българската, различна и смела музика. На сцената ще се качат всички хора, които някога са били част от групата и са допринесли за успехите, които групата жъне вече 27 години на световно ниво.

Групата се сформира като изцяло инструментална през 1991 г. и осъществява мечтата си да свири стил напълно непознат за България. Дързък експеримент на приятели от Музикалната академия в София, който обаче само за година налага името "Акага" и го превръща в символ на качествения съвременен български звук. Още през 1992 г. издават два албума и са поканени от покойния проф. Хачо Бояджиев да станат група на Националната телевизия.

Включват се в разнообразни фестивали и почти всички джаз форуми в страната, включително и най-добрия джаз фестивал в Монтрьо. С годините издават 6 албума, пътуват многократно за участия в Европа и Русия, където свирят със Софийска филхармония и „Мистерията на българските гласове“ в Болшой театър. От 2007 г. правят големи концерти и в НДК, като се очаква този на 9 октомври да бъде един от най-мащабните проекти.

Концертът ще представлява мултимедийно шоу и ще обхване отделни периоди от развитието на "Акага". На огромни мултимедийни екрани ще бъдат излъчвани непускани до този момент архивни кадри на групата, съчетани със съвременна визия. В юбилейния спектакъл ще вземат участие някои от най-успешните български музиканти, които са били част от "Акага" през всички тези години. Сред тях са Ясен Велчев от група „Те“, Цветан Недялков от „Ку-Ку Бенд“, Кристиян Александров, някога барабанист на групата, а в момента един от най-изявените джаз пианисти в Канада и носител на „Грами“ за джаз албум, Калин Вельов и още много други.

На сцената ще си партнират и артистите Станимир Гъмов, Митко Павлов и Камен Алипиев, неразривно свързани с групата. 

От 11 години "Акага" е в постоянен състав - Красимир Куртев (бас, вокал), Иво Казасов (тромпет, вокал), Георги Велев (тромпет, вокал), К. Кирилов-Джоджо (тромбон, вокал), Д. Митев-Дънди (барабани), Петър Главанов (китари), Калин Петров (клавишни).

На концерта на 9 октомври в зала 1 на НДК посетителите ще могат да закупят и новия албум на групата, който ще бъде издаден на винил специално за юбилея. Билети за юбилейния концерт могат да бъдат закупени на цена от 15 до 50 лева в OMV и мрежата на Eventim.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови