А защо да не живеем заедно?

Бистра Величкова 10 декември 2012 в 21:59 3100 0

Кадър от филма „А защо да не живеем заедно?
Кадър от филма „А защо да не живеем заедно?"

Българската премиера на филма "А защо да не живеем заедно?" на френския режисьор Стефан Роблен е на 14 декември в Дома на киното и в Евросинема.

Филмът разказва за петима близки приятели с пет различни характера: Клод, който винаги е обичал жените, неочакваната двойка Ани и Жан – той политически активист, тя буржоазната традиционалистка, и Жана и Албер – тя-феминистка, а той - политически бонвиван.

Петима дългогодишни приятели, пет различни проблема, породени от остаряването. Сърцето на Клод сега е по-слабо, отколкото неговата пламтяща страст. Ани иска да спечели отново своите внуци със скъп басейн. Жана крие сериозна болест.

Албер не забелязва, че паметта му прави номера. Решението е обща къща. Петимата решават да се преместят да живеят заедно, защото синът на Клод вече е избрал стая за баща си в старчески дом, дъщерята на Албер е дала кучето му в приют, без да го пита, а никой от петимата приятели не желае все още да се откаже от известна независимост – поне все още не. За да направят общия си живот поне малко по-лесен, Жана наема младия студент Дирк, който се премества с тях в дома на Ани и Жан.

Във филма участват артистите Джералдин Чаплин, Джейн Фонда, Пиер Ришар, Даниел Брюл и др.

Режисьорът на филма Стефан Роблен започва да се занимава с кино през 90-те години на миналия век, като пише сценарии и режисира късометражни филми. По-късно работи в полето на телевизионната документалистика - главно за националната френска програма France 2.

Заснемането на филма „А защо да не живеем заедно?“ е отнело 5 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови