A to JazZ: Какво да очакваме тази година

Lalah Hathaway, Jazzmeia Horn, Cory Henry и The Funk Apostles ще бъдат хедлайнери на събитието

ОFFNews 25 април 2018 в 12:30 3789 0

За осма поредната година фестивалът A to JazZ ще озвучи слънчевия Южен парк на 6, 7 и 8 юли с една от най-силните музикални селекции, които досега е представял.

Най-големият джаз фестивал у нас ще посрещне звезди от световен ранг като Lalah Hathaway, Jazzmeia Horn и Cory Henry & The Funk Apostles, които ще оглавят сцената на тазгодишното издание.

Lalah Hathaway е първият хедлайнер, който ще се изправи пред българските почитатели на джаза през юли. Носителка е на пет награди „Грами“ от 2014 година насам, включително и награда за най-добър ритъм енд блус албум на 2017 - Lalah Hathaway Live. Работила е с имена като Pharrell Williams и Kendrick Lamar. През годините е споделяла сцена и с музикални икони като Prince, Mary J Blige, Stevie Wonder. В София на 6 юли Lalah ще представи и новия си албум honestly, а българските меломани ще са едни от първите в Европа, които ще го чуят на живо.

Изгряващата звезда от Ню Йорк Jazzmeia Horn е второто голямо име на фестивала. Само преди няколко месеца певицата покори световната джаз сцена с първа номинация за “Грами” и феноменално изпълнение на “Moanin” по време на церемонията. След като през 2015 г. младата изпълнителка спечели първо място в престижното състезние на Thelonious Monk Institute of Jazz, започват да я сравняват с велики гласове от ранга на Betty Carter, Sarah Vaughan и Nancy Wilson. По време на европейското си лятно турне, част от което е и България, Jazzmeia ще ни представи току-що излязлия албум A Social Call.

Акцентът в последната вечер на A to JazZ 2018 ще бъдат Cory Henry & The Funk Apostles. Cory Henry е познат на феновете си от инструменталния джаз-поп оркестър Snarky Puppy, обявен от списание Rolling Stone за една от “най-многопластовите групи на планетата в момента“. Хенри е носител на две награди „Грами“ за работата си с групата, но след 2012 г. е пътувал на турнета или записвал с всеки от Брус Спрингстийн и The Roots до P. Diddy и Yolanda Adams. У нас джазменът ще излезе на сцената с любимия си Хамонд орган B3 от 1973 г. и редом с The Funk Apostles – формация от музикантите, които е срещнал през годините.

Ще чуем още звездното трио от Люксембург Dock in Absolute, интернационалния джаз оркестър JM Jazz World Orchestra, воден от американския носител на “Грами”, тромбонист и композитор Luis Bonilla, както и фюжън състава Daunius Pulauskas Group от Литва.

Сред българските артисти са фантастичната Милица Гладнишка с Мишо Йосифов секстет, етно-джаз проектът ГлоБалКан, електро-соул новаторът Trombobby, една от най-обещаващите ни джаз певици Лили Илиева заедно с Минимум квартет и българо-американската соул-фънк формация Two Cities One World.

Организаторите обещават още много новости и изненади на фестивала. Повече информация, детайли и новини около A to JazZ 2018 следете във Facebook и Instagram, както и в сайта www.atojazz.bg.

Входът за A to JazZ Festival 2018 е свободен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови