70 филма в тазгодишното издание на „Киномания“

Вероника Шербанова 07 ноември 2013 в 14:34 3356 0

Киномания 2013
Киномания 2013

70 филма са включени в тазгодишното 27-о издание на „Киномания“. Фестивалът ще бъде официално открит на 14 ноември и ще продължи до 1 декември.

Откриването ще бъде в зала 1 на НДК с прожекция на епичната американска драма „Иконом на седем президента“ на режисьора Лий Даниълс, който разказва за съдбата на афро-американец, работил като иконом в Белия дом в продължение на 34 години.

Освен познатите вече секции „Детско кино“, „Фестивал на френското кино“, „Кулинарно кино“, „Фестивал на фестивалите“, „Екранизации“ и „Класическо кино“, в тазгодишното издание на „Киномания“ е включен и нов модул - „Живот като на кино“ за биографични филми.

Сред включените в новия модул филми са „Принцеса Даяна“ с Наоми Уотс, „Линда Лайвлейс: Дълбокото гърло“ с Аманда Сейфрид, „Странно е да се казваш Федерико. Скола разказва Фелини“, „Огледала: Марина Цветаева“ и други.

Сред акцентите на „Киномания 2013“ са и „Синият е най-топлият цвят“ на Абделатиф Кешиш, който спечели тазгодишната награда „Златна палма“ за най-добър филм, „Миналото“ с Беренис Бежо, отличен с награда за най-добра женска роля на фестивала в Кан, филмът "Петата власт", разказващ за Джулиан Асандж" и "Уикилийкс", и други.

На тазгодишното издание на фестивала е включена и вечер, посветена на Рангел Вълчанов, с прожекция на документалния филм „Индия завинаги“ и изложба на черно-бели фотографии на работни моменти от заснемането на филми, които ще бъдат изложени до входа на залата на кино „Люмиер“.

Почит на големите имена на съвременната българска култура ще бъде отдадена и с премиерна прожекция на документалния филм „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС“ на Мина Милева и Весела Казакова, както и документалния филм за оперна постановка с участието на Александрина Пендачанска „Да разкриеш Саломе“.

„Киномания“ ще отбележи и 20-годишнината от смъртта на Федерико Фелини с някои от неговите най-известни филми, които ще бъдат прожектирани безплатно, с изключение на документалния филм за великия режисьор.

В модула за „Детско кино“ ще бъде включен 4-минутния филм „Анимация от А до Я“, изработен с участието на 17 деца в рамките на анимационна работилница. Всяко от децата е трябвало да изработи по една или няколко букви от българската азбука, да измисли начина, по който тази буква ще се появи на екрана и да направи озвучаването.

Прожекциите на филмите са на цени от 10 и 12 лева, а за пенсионери и учащи – по 8 лева. Цялата програма на „Киномания 2013“ можете да видите на интернет страницата на фестивала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews