6 фрагмента от Ани Ерно, която днес спечели Нобеловата награда за литература

Юлиуш Висожински 06 октомври 2022 в 21:24 6626 0

Ани Ерно

Снимка Getty Images

Ани Ерно

Френската писателка Ани Ерно е носителят на Нобеловата награда за литература за 2022 година, съобщи по-рано днес Шведската академия.

Ерно получава Нобеловата награда за "смелостта и клиничната прецизност, с която тя разкрива корените, отчуждението и колективните ограничения на личната памет".

В книгите си писателката осмисля събитията и ситуациите от съвременния ни живот чрез автобиографични истории.

За първи път на български публикуваме част от книгата ѝ "Живот навън", съставена от фрагменти, писани между 1993 и 1999 г.

1993

29 юни

В осем часа сутринта слънчевите лъчи вече осветяват прозорците на крайградското метро. Минаваме покрай пясъчни и каменни насипи около Уаз. Старата сграда на хотел-ресторанта. На мястото на стария бедняшки квартал в Нантер, разрушен преди десетина години, са се заселили роми.

Беше горещо и мъжете безсрамно поглъщаха жените с очи, сякаш неудържимата сутрешна ерекция беше причинена от това слънце и сякаш вагонът беше огромно легло.

1 септември

Майка и дъщеря вървят по перона на метрото, дъщерята държи под ръка майката. Старият провинциален жест на момичетата, които, вървейки по този начин в неделя по главната улица на града, си осигуряват защита от младите мъже, които се тълпят пред киното.

1994

17 май

Учителка по френски език в "неблагополучен" клас в лицея X в Северна Франция кара "Мерцедес": бижута, разкошен шал, боядисана блондинка. Може и да е родена в обикновено работническо семейство, както твърди, това няма никакво значение за учениците - в крайна сметка тя вече е представител на по-висша класа. Макар и да има отрицателно отношение към рекламата и парите, то бледнее на фона на дръзко паркирания пред лицея "Мерцедес".

1996

Август

Борис Елцин полага клетва пред Конституцията. Петминутна церемония. Ръководителят на втората по сила държава в света изглеждаше почти неподвижен, надебелял, с несигурна походка. Той сякаш се беше превърнал в каменна статуя.

П. упреква майка си, че играе лото. Тя му отговаря, че играе лото, защото "тръпне в очакване на нещо неизвестно".

1997

18 юни

От раждането до смъртта животът ни преминава все по-често между супермаркета и телевизора. Толкова празно и глупаво, колкото е било навремето между полето и вечерното зарево.

1998

27 февруари

"Искате ли чаша кафе?" - предлага фризьорката. След това добавя: "А може би искате нещо за четене?". Няма вестник или списание; има някаква брошура, чието съдържание е безсмислено. Ако кажете "да", тя ще донесе първия вестник, който й попадне. Но може да се разсъждава и по друг начин: в думата "четене" отеква думата "храна", "нещо за четене" е като "нещо за хапване".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови