50 филма показва фестът за документално кино Master оf Art

OFFNews 06 февруари 2023 в 16:00 1621 0

Boticelli, Florence and the Medici

Снимка Master of Art

Boticelli, Florence and the Medici

Един млад и уникален по същността си фестивал - този на Найо Тицин, който показва само документални филми, посветени на изкуството, набира скорост. Над 50 документални пълнометражни и късометражни филма в категориите "Архитектура", "Дизайн и мода", "Изобразително изкуство", "Музика и танц", "Литература", "Фотография", "Театър и кино", "Съвременно изкуство" и "Изкуство и власт" показва Master оf Art тази година, съобщават от НДК.

Фестивалът ще се състои в София, Пловдив, Варна и Стара Загора в периода 10 февруари - 8 март.

Откриването на 10 февруари ще е паралелно в столичното кино "Люмиер", Lucky Дом на киното (Пловдив), Фестивален и конгресен център (Варна) и регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора.

Филмът, избран за старта, е италианската продукция "Ботичели, Флоренция и Медичите“ на режисьора Марко Пианиджани.

В същия ден ще бъде показан и българският документален филм "Пеещи артисти" с продуцент Игор Марковски. 55-минутна документална лента на режисьора Васил Стефанов в черно-бели и цветни кадри и стерео звук представя популярни български изпълнители и актьори, сред които Орлин Горанов, Добрин Досев и Веселин Веселинов-Еко, Людмила Сланева и Герасим Георгиев-Геро, Симеон Владов и Гергана Стоянова, Мая Бежанска и Даниел Цочев, Койна Русева и Миро.

Изборът на датата 10 февруари не е случаен - това е денят, в който голямата и обичана българска актриса Татяна Лолова щеше да навърши 89 години. "Пеещи артисти" е последният творчески проект, в който тя участва, и отново ще бъде показан паралелно в София, Пловдив, Варна и Стара Загора.

В основните дни на фестивала предстоят още филмите "Чарли Чаплин: Геният на свободата“ (16 февруари), "Маестро Енио Мориконе реж. Джузепе Торнаторе (12 и 17 февруари), "Fuoco sacro. В търсене на свещения огън на пеенето (17 февруари), "Да танцуваш Пина“ (18 февруари), "Бунюел: Режисьор-сюрреалист“ (19 февруари), "Саграда Фамилия: Предизвикателството на Гауди“ (23 февруари), "Името ми е Алфред Хичкок“ (24 февруари), "Геният на Джани Версаче 25 февруари, "Труман и Тенеси: Интимен разговор“ (26 февруари), "Линч/Оз“ (26 февруари), "Марсел Марсо: Изкуството на тишината“ (28 февруари), "Артуро Мари: Фотографът на папите“ (1 март).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови