400 хил. лева за проекта ''Солидарност в културата'' в София

OFFNews 05 май 2020 в 19:20 3309 0

С 400 хиляди лева ще бъдат подпомогнати артисти на свободна практика, екипи, които създават културни пространства, и организации, които имат офиси и създават култура на територията на Столичната община.

До 1000 лева ще получат актьорите на свободна практика. До 10 хил. лева е предвидената подкрепа за екипите, които създават културни пространства в града. До 25% от административните разходи ще поеме Общината за организациите, които имат офиси, съобщава БНР.

Проектът "Солидарност в културата" е създаден във връзка с извънредното положение и ще работи до изчерпване на ресурса ѝ.

Заместник-кметът по културата д-р Тодор Чобанов обясни, че целта е да се допълнят държавните механизми за индивидуална подкрепа на различни хора, които изпитват сериозни затруднения в ситуацията на извънредно положение. 

"Националният фонд "Култура" ще пуска допълнителни мерки, които да подкрепят творческия сектор", уточни той.

По думите на Чобанов до момента над 200 кандидатури са генерирани към тази програма на Общината.

„Солидарност в културата” ще се реализира в две направления: Подкрепа за индивидуални идейни проекти за онлайн културен продукт или културна изява на независими творци и подкрепа за идейни онлайн проекти на:

- оператори на събития в сферата на културата, чрез които се осигурява устойчивост на неинституционални културни пространства

- организации с дейност в сферата на културата, които поддържат офис и екип.

Кандидатстването е през страницата на Столичната община в интернет, а днес специално създадената комисия, която работи по проект "Солидарност в културата", има заседание, след което ще стане ясно кои проекти са одобрени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови