125-ата годишнина на Панчо Владигеров отпразнува Националната музикална академия

OFFNews 14 март 2024 в 10:00 830 0

Панчо Владигеров

Снимка Wikipedia

Панчо Владигеров

С тържествен концерт на Академичния симфоничен оркестър под диригентството на доц. д-р Георги Патриков, Националната музикална академия (НМА) „Проф. Панчо Владигеров“ отбеляза 125-ата годишнина на своя патронен празник. Събитието беше снощи – на рождената дата на композитора.

Преди началото на музикалната програма ректорът на НМА проф. Сава Димитров покани на сцената трима предишни ректори на учебното заведение – проф. Димо Димов, проф. д-р Димитър Момчилов и проф. д-р Димитър Цанев. "Те са направили така, че ние да се чувстваме тук като в наш дом, а аз се радвам, че съм продължител на тяхното дело," каза проф. Димитров.

Той им подари възпоменателната монета, която БНБ пусна по повод 125-ата годишнина от рождението на Панчо Владигеров. Монета получи още заместник-министърът на културата в оставка Виктор Стоянов.

„За мен е чест! Като човек на музиката и като човек на класическото изкуство се радвам, че този храм на нашето изкуство продължава да има такъв добър стопанин. Благодаря ти, Сава, за всичко, което правиш“, каза Виктор Стоянов.

В програмата на концерта бяха включени „Хоро – стакато“ (Григораш Динику и Панчо Владигеров) за голям симфоничен оркестър (1942), Концерт за цигулка и оркестър №1 (1921), „Елегичен романс“ за виолончело и оркестър, „Еврейска поема“ и др. Солисти на концерта бяха Виктор Тренев (цигулка) от класа на доц. д-р Галина Койчева-Мирчева, Тодор Иванов (виолончело), възпитаник на доц. д-р Атанас Кръстев и Ангел Ялъчков (пиано), студент на проф. д-р Борислава Танева.

По повод празника НМА получи цветя и поздравителни адреси от президента на България Румен Радев и съпругата му Десислава Радева, председателя на Народното събрание Росен Желязков, кмета на София Васил Терзиев, председателя на парламентарната комисия по образованието и науката Красимир Вълчев, министъра на културата в оставка Кръстю Кръстев, директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, изпълнителния директор на „Кантус Фирмус“ Васил Димитров, генералния директор на БТА Кирил Вълчев и др.

Ден по-рано в Националната музикална академия се състоя концертът „Посветени звуци“, в който участваха четиримата наследници на големия композитор, педагог и пианист – Панчо-младши, Екатерина, Александър и Константин. В програмата бе включена музика от фамилията, като събитието съвпадна с съвпада с рождения ден на брата близнак на Панчо Владигеров – цигуларят Любен Владигеров (1899-1992).

Възпоменателни монети бяха връчени на директора на къщата музей „Панчо Владигеров“ Надя Сотирова, на дарителя Веселин Воденичаров, на членове на настоятелството на НМА – проф. Огнян Герджиков и директорът на дирекция ЛИК в БТА доц. Георги Лозанов, както и на акад. Пламен Карталов.

Наследниците на Владигеров дариха на академията комплект с дискове на цялото му творчество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!