Български и украински музиканти на Международния музикален фестивал „Варненско лято“

OFFNews 27 юни 2022 в 14:20 1076 0

Варненско лято - академия

Снимка Варненско лято

Богата програма с майсторски класове предлага фестивалът

Първите Варненски музикални тържества са проведени в Летния театър от 23 юли до 1 август 1926 г. Вълнуващо беше началото на Международния музикален фестивал "Варненско лято" и тази година - български и украински музиканти излязоха заедно на сцената. По традиция първо прозвуча рапсодия „Вардар“. На диригентския пулт тази вечер застана маестро Микола Дядюра. Солисти на концерта са проф. Марио Хосен - цигулка, Флориан Крумпьок - пиано, Донг Сук Канг - цигулка, и Лилия Байрова-Шулц - виолончело.

След като прозвуча „Вардар“, публиката бе поздравена от зам.-кмета на Варна Коста Базитов. Той посочи, че фестивалът, съчетаващ лятото и музиката, радва варненци вече 96 години. Освен че защитава традициите, "Варненско лято" търси нови пътища за развитие, дава възможности за изява и събира заедно български и европейски изпълнители, допълни Базитов.

Фестивалът съчетава любов и творчество, бе посланието на директора на Театрално-музикалния продуцентски център в крайморския град Даниела Димова. Според нея "Варненско лято" и тази година отправя изключително силно послание – за обединение, мир и творчество.

Почитателите на изкуството поздрави и артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен. По думите му програмата през тази година носи послание за хармония и за обща вяра в бъдещето на Европа. Ние, хората на изкуството, сме свикнали да бъдем заобиколени от приятели и съмишленици и това ще е нашето послание – за хармония и любов, за общо бъдеще, посочи Хосен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови