Ричи Порт спечели часовника на Дофине

OFFNews 07 юни 2017 в 17:29 3275 0

Австралийският състезател на BMC Ричи Порт спечели един от най-важните етапи в Критериум дьо Дофине - бягането по часовник от програмата на четвъртия ден на подгряващата Тур дьо Франс надпревара.

Той изпревари на дистанцията от 23,5 км с 12 секунди световния шампион на часовник Тони Мартин от Katusha-Alpecin и завърши с 24 пред Алехандро Валверде от Movistar.

Австралиецът беше единственият, който успя да постигне средна скорост над 50 км/ч. Порт, който е сред фаворитите за жълтата фланелка вървеше втори след специалиста в часовниците Мартин след първите 13 км, но със силно каране във втората половина успя да го изпревари и да натрупа аванс.

Лидер остана белгиецът Томас де Хент, който се представи добре на часовника и завърши етапа девети, на само 5 секунди зад Кристофър Фрум. С преднината от 42 секунди, която взе пред Де Хент днес обаче Ричи Порт вече е само на 20 секунди зад него. Валверде върви трети на 51 секунди.

Победата на Порт в етап по часовник може да се смята за малка изненада. Макар че винаги се е представял добре в часовниците, австралиецът рядко е бил сред първите. По-големите изненада обаче е слабото представяне на големия фаворит и доскорошен съотборник на Порт, докато беше в Скай, Кристофър Фрум. Защитаващият титлата си от миналата година англичанин завърши едва девети. Още по-голямата изненада обаче е, че Фрум беше изпреварен макар и малко от големия си съперник Алберто Контадор. В големите сблъсъци между двамата досега иманно часовникът е бил слабото място на Контадор и днешното му представяне дава нов поглед върху шансовете в предстоящия Тур дьо Франс.

Критериум Дофине е генерална проверка преди Тура, най-голямото състезание за годината, не само защото се провежда по-малко от месец преди началото му, но и защото част от етапите минават по същия маршрут.

Утрешният пети етап е последният, в който спринтьорите имат шанс. Макар че в него има 6 височини, 4 от тях са от 4-та категория, една от трета и една от втора като всичките са далече от финала.

В петък обаче има височина от висша категория малко преди финала, в събота е изкачването на знаменития Алп д'Юез, а финалът в неделя е също на височина от висша категория.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!