Колоездачи с уникално състезание в Златишки проход

OFFNews 05 май 2017 в 09:22 4529 0

В неделя - 7 май, по границата между Западна и Средна Стара планина, ще се проведе състезание по шосейно колоездене за аматьори и професионалисти. Въпреки перфектния новоположен асфалт, трасето е истинско изпитание.

Неговата стръмност и дължина превръща изкачването му с велосипед в истинско изпитание. Изпитание както за мускулите на ездача, така и за неговата воля.  Но не трудността е тази, която е предопределила избора му.

Организаторът на спортното събитие - колоездачен клуб - “Велосити” има амбицията то да бъде нещо повече от поредното състезание по колоездене. Членовете на клуба желаят да възродят един забравен и занемарен, но пропит с велика и вековна история проход!

Досетихте ли се вече кой е той? Едва ли! Златишкия проход!



Златишкият проход е планински проход между Етрополска планина и Златишко-Тетевенска планина. По него се прокарва границата между Западна и Средна Стара планина. Дължината му е 24 км, а надморска височина на седловината Кашана - 1385 м.

Величествената му история е вълнувала и ще продължава да ни вълнува. В древността и средните векове проходът е бил една от основните транспортни артерии през Стара планина и е използван интензивно от римляните за връзка на Мизия с Тракия.

През него са преминавали с войските си Александър Македонски, Исак I Комнин и Исак II Ангел. През 1443 г. тук се състои битка между кръстоносците на Владислав III и Янош Хуняди и турците.

За съжаление, днес той тъне в разруха и забрава,а преминаването през него е почти невъзможно. Северната му част е напълно разбита, а асфалтова настилка липсва.

Заповядайте на състезанието. Освен незабравима спортната емоция и възможността да премерите сили с най-добрите катерачи на България, вие ще спомогнете за възраждането на една потънала в забрава историческа реликва!

За записване и повече подробности - 
https://www.facebook.com/events/1901296586861912/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови