Ивет Лалова приготви любимата си закуска в кампанията "Открито за диабета"

OFFNews 13 ноември 2018 в 13:12 6020 0

Снимка sportal.bg

Всеки път, когато мога, промотирам ползите от спорта и здравословното хранене. Това ме накара и да се включа в кампанията „Открито за диабета“, заяви пред БГНЕС именитата ни спринтьорка Ивет Лалова.

В столично заведение тя приготви любимата си закуска, подходяща както за балансиран начин на живот, така и за хора с диабет. За четвърта поредна година тя е лице на кампанията. Менюто включваше бъркани яйца с гарнитура от маслини и моркови.

„Като лице на спорта през последните години, много държа и на детския спорт и неговото развитие. Надявам се с тези инициативи да съм пример за подрастващите“, отбеляза спортистката. Препоръката на Ивет към ресторантьорите е да обърнат внимание и да включат стойностите на въглехидратите и протеин в менютата към съответните храни.

Това ще е от полза за хората с диабет, за да знаят какво консумират. В последните години имаме идентични препоръки както към хората които имат захарен диабет, така и към тези, които следват балансиран начин на живот, коментира диетологът д-р Мария Николова.

„Дневният прием трябва да бъде за сметка на въглехидрати, шоколадови изделия и газирани напитки. Трябва да включваме повече бобени храни за сметка на месото. Мазнините да са повече от растителен произход, да се ограничават наситените мазнини, трансмазнини. Дневният режим трябва да включва повече плодове и зеленчуци. Закуската е най-важното хранене за деня, а вечерята трябва да е в минимални количества“, препоръча диетологът.

На 14 ноември е Световният ден на диабет. Кампанията “Открито за диабета“, организирана от фармацевтичната компания Sanofi България, цели превенция, ранно диагностициране на диабета и правилното контролиране на заболяването. Всяка година кампанията има различен фокус, но крайната цел е една – превенция и ранна диагностика.

Проучванията показват, че достатъчната физическа активност и балансираният хранителен режим намаляват риска за появата на диабет тип 2. Всеки от нас може да направи своята успешна крачка срещу диабета, осигурявайки в дневното си меню елементите от различните хранителни групи – протеини, млечни продукти, въглехидрати, плодове и зеленчуци и намалявайки приема на храни, съдържащи мазнини и захар,категорични са инициаторите на кампанията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови