Софиянци ще гласуват в старите тъмни стаички, Столична община маха завесите

Йорданка Веселинова 23 март 2023 в 16:11 5109 2

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Параваните остават само на теория

Столична община проверила в тълковния речник какво значи параван, но не разбрала. Затова предлага на 2 април столичани да гласуват в познатите тъмни стаички. Те обаче вече са незаконни. Затова общинарите предлагат от тях да бъдат махнати завесите.

Така продължава серията от куриози около прекроения от "хартиената коалиция" между ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП Изборен кодекс. 

Вчера, по време на заседанието на Централната избирателна комисия (ЦИК), бе изчетено писмо от Столична община, подписано от кмета Йорданка Фандъкова. В него се посочва, че ЦИК не е дала подробни методически указания за вида на параваните, а общинарите дори проверили в тълковния речник на БАН какво означава думата "параван". И понеже не разбрали как да изградят параваните и как би следвало да изглеждат те, предлагат на 2 април столичани да гласуват в познатите тъмни стаички. За да се съобразят с изискванията на ИК обаче от тях ще бъдат премахнати завесите, а те ще бъдат ориентирани така, че хем да се запази тайната на вота, хем да не допусне незаконни действия като снимането на бюлетината.

OFFNews потърси за коментар трите районни избирателни комисии в София - 23, 24 и 25 РИК, които заявиха, че решението за параваните не е от тяхна компетентност, но допускат, че ако ЦИК не се произнесе, то може да се възприеме идеята на Столична община. Добри Тенев, секретар на 24 РИК - София, заяви обаче, че връщането на тъмните стаички в познатия им вид е незаконно.

Венера Милова, секретар в Столична община, разясни пред OFFNews, че тъй като нито в ИК, нито ЦИК, нито Министерски съвет са взели решение за параваните, то всяка община трябва сама да решава какво и как да прави. По думите ѝ в отговор на тяхно запитване получили писмо от Министерски съвет, в което се посочва, че общините могат да следват досегашната практика - т.е. да си изградят познатите тъмни стаички.

Милова обаче каза, че още през 2015 г. Столична община поръчва универсални тъмни стаички за всяка секция в София. Именно те ще бъдат използвани и на вота на 2 април. Те представляват сгъваема П-образна конструкция, която е повдигната на дървени крачета. Към нея има и завеса в неутрален цвят. За да отговарят на закона, общинарите предлагат завесата да бъде премахната, а конструкцията да бъде разположена така, че избирателят да гласува с гръб към членовете на СИК. Според нея такива паравани ще бъдат осигурени за всички секции на територията на София.

Тъй като ЦИК разгледа писмото само за сведение и нищо за параваните не бе гласувано, казусът остава висящ. Така общините следва сами да решат какви да са параваните. Връщането на тъмните стаички обаче е незаконно, те противоречат на Изборния кодекс, коментира пред OFFNews Цветозар Томов от ЦИК. По думите му идеята на Столична община е допустима и отговаря на разпоредбите в ИК.

Изборни небивалици: Всяка община с различен параван за гласуване

Драмата около параваните започна при прекрояването на Изборния кодекс от "хартиената коалиция". В новия закон тъмните стаички бяха заменени с паравани, но за тях няма никакви допълнителни уточнения - с какви размери да бъдат, как да са поставени и най-общо как да изглеждат.

След разпускането на 48-ото НС "топката" отиде в Министерския съвет, който традиционно се занимава с техническото обезпечаване на вота. От Централната избирателна комисия (ЦИК) тогава направиха предложение параваните да се изработват централизирано и, респективно, да бъдат еднакви в цялата страна. Служебният кабинет обаче отхвърли идеята и заради това на вота на 2 април ще може секциите в страната да бъдат с различни паравани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

23.03 2023 в 22:34

Нещо като тоалетните в казармата по времето на соца - без врата.

-480

1

Октим

23.03 2023 в 17:34

От къде ще знаят, след като цялата столица е пълна само с неграмотни селяндури, на които всичко е по-тъмно и от стаичките!