Стефан Тафров: Главчев да каже дали и под чие давление е настоявал за промяна на бг позицията за Сребреница в ООН

OFFNews 30 май 2024 в 12:49 2182 0

Стефан Тафров

Снимка Личен архив

Стефан Тафров

Изключително притеснително и безпрецедентно е поведението на служебния премиер и външен министър Димитър Главчев, ако наистина се е поддал на натиск от Сърбия. 

Това заяви кандидатът за евродепутат Стефан Тафров от “Продължаваме Промяната - Демократична България” след изтекли документи, в които Главчев инструктира българските дипломати в Ню Йорк да не подкрепят резолюция относно геноцида в Сребреница от 1995-а година.

“Служебният премиер Главчев трябва да каже дали и под чие давление е настоявал за промяна на българската позиция за Сребреница в ООН. Девет години съм представлявал България в ООН, но такъв прецедент няма досега. Никога България не е оттегляла съавторството си на резолюция, а и изобщо това не е практика в ООН, защото е много позорно”, категоричен бе Тафров. Той уточни, че очаква Главчев да обясни дали изтеклите в BIRD.BG документи са автентични. 


Бившият посланик във Великобритания, Франция, Италия и ООН заяви, че България не може да се поддава на натиск от Сърбия - особено по отношение на геноцида в Сребреница, който отдавна сме признали като държава.

“Сръбският президент Вучич, стоял в залата на ООН увит в сръбското знаме, лично е заявил, че пет минути преди гласуването е очаквал България да се въздържи. Явно някой на висока позиция у нас му е обещал нещо”, анализира Тафров. В крайна сметка настоящият посланик на България в ООН Лъчезара Стоева не приема инструкциите от София и гласува “за” резолюцията в почит на жертвите от Сребреница. 

Тафров определи като “неверни опорки” спекулациите, че Европейският съюз е подвластен на повелите на Вашингтон. Дипломатът отхвърли категорично и твърденията, България ще изпраща войски в Украйна. 

“Всеки, който твърди, че България ще праща войници в Украйна, просто лъже и спекулира. ЕС и НАТО също не могат да вземат решение за помощ с жива сила - такова право имат само националните държави в Съюза и Алианса”, уточни Тафров.
Представителят на “Да, България” очерта като основна част от своята платформа намаляването на броя нормативни актове, които постъпват в Европейския парламент. Според Тафров е важно да се опрости тяхното съдържание, както и да са написани на по-лесен и разбираем език. 

“Европейският съюз произвежда прекалено много и прекалено сложни нормативни актове. Това е зле за гражданите, защото те трудно разбират какво се иска от тях. Трябва да се намалят и свръхрегулациите в различни сфери на икономиката, които поставят прекалено много правила пред бизнесите и те не могат да оперират свободно”, заяви Тафров.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх