Даниел Митов: Няма как да участваме в коалиция с бившата комунистическа партия

Юлиана Ончева 12 ноември 2021 в 21:45 3699 0

Снимка gerb.bg

Даниел Митов

- Г-н Митoв, ще има ли правителство без ГЕРБ след избори, които според социологическите проучвания печели ГЕРБ?

Зависи от това колко е зряла българската демокрация. Нормално е спечелилата партия да предложи състав на кабинет и управленски приоритети, защото тя е натоварена с най-много доверие. Ако не достигат мандатите за мнозинство, то е логично да се търси коалиционна формула. Най-лошото става, тогава когато се получи сговор между останалите по-малки партии и те практически подменят волята на обществото като в правителството не участва най-голямата партия. Типичен пример е 2013 г., когато ГЕРБ спечели изборите, а БСП, ДПС и АТАКА се обединиха за да излъчат анти-ГЕРБ правителство, което се оказа мъртвородено, предизвика политическа криза, протести и в крайна сметка падна опозорено година по-късно.

- Има ли вариант да разговарям с бъдещ премиер в момента – както се казва „три за щастие“, ще Ви номинират ли трети път за министър-председател?

ГЕРБ-СДС са нормални политически партии, които ще си вземат решение в колективните органи за номинацията. Аз съм доказал, че мога да работя за България и в парламента, и в изпълнителната власт. Още повече, ние вече обявихме, че ще търсим за премиер човек, който да не е пряко свързан с партията и да стои равно отдалечено от всички политически субекти. Най-важно е да приключи политическата криза и да бъде сформирано правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство, с ясно разписани политики за излизане от кризите, в които ни вкараха служебните кабинети на Румен Радев.

- Кои все пак са възможните коалиционни партньори на ГЕРБ, имате ли „червени линии“?

Успешните управления са тези, които са идеологически и философски изчистени. Ако искаме ефективно управление, то трябва да е ясно ценностно ориентирано. Червената линия ни е зададена от нашата Национална Конференция - да не участваме в коалиция с бившата комунистическа партия. Напоследък обаче се удивявам от желанието на бившата „градска десница“ да се прегърне с БСП и да управлява в коалиция с тях. Лидерите на ДБ вече съвсем недвусмислено са минали в лагера на Румен Радев и се опитват да задържат на власт червения про-Кремълски президент. Говорех за тази тенденция още през пролетта, на първите за годината парламентарни избори. Сега вече нямам никакви съмнения, че съм бил прав.

- Как коментирате решението на КС за гражданството на Кирил Петков и пречка ли е това, за да поканите „Продължаваме промяната“ на преговори за коалиция, ако ГЕРБ получи първия мандат за управление?

Американският поет и писател Карл Сендбърг има една фраза, която е много подходяща за случая с г-н Петков: „Ако фактите не са на твоя страна, цитирай закона. Ако законът не е в твоя полза, цитирай факти. А ако и законът и фактите са срещу теб, удряй по масата и крещи с цяло гърло“. Г-н Петков мина през първите две фази, а след решението на КС навлезе в третата, да вдига колкото се може повече шум и да се опитва през демонстрации на фалшива увереност да замете факта, че той и президентът Радев потъпкаха грубо Конституцията, надявайки се че няма да има последствия.

От друга страна, директното нарушаване на Конституцията от страна на президента е една от най-срамните страници в българската демокрация. Това че като общество го допуснахме, показва колко незрели сме и колко много има да учим за върховенството на правото. Но в условия на пандемия и икономическа криза, никоя политическа партия не бива да поставя нови линии на разделение, които допълнително да задълбочават политическата криза. Ако ПП приемат подадената ръка ще измият частично срама от нарушението на Конституцията. Ако ли не, ще поемат политическата отговорност за кризата, така както се случи с ИТН в миналия парламент.

- Коя е най-тежката криза в страната ни в момента според Вас – здравната, икономическата, енергийната...?

Здравната криза струва живота на хиляди български граждани. Всеки загуби близки и познати. Загубихме умението да преминаваме заедно през кризи. Вместо да се обърнем срещу истинския враг – пандемията, се обърнахме един срещу друг. И най-лошото е, че човекът, чието задължение по Конституция е да олицетворява единството на нацията, президентът Радев, се превърна в най-тежкият ни разединител.

- Парите в плана за възстановяване, изпратен от служебния кабинет в Брюксел, зависят и от начина за контрол на главния прокурор. Готов ли е ГЕРБ за съдебна реформа, за смяна на Иван Гешев?

Аз съм един от тези, които са изпитали на гърба си недъзите на не докрай реформираната ни правосъдна система. Но е тотална грешка този важен въпрос да се превръща в личен. Грешка би било да изсипеш собствената си горчилка, разочарование и отрова в дебата за реформата, от която ще зависи спазването на обществените норми. Дори и да отнеме малко повече време, дебатът за реформа в правосъдието трябва да обхваща не само прокуратурата, а всичките му компоненти. Трябва да се търси максимално близък до национален консенсус за основните елементи на реформата, защото най-вероятно ще трябват и конституционни промени.

- Заплашен ли е зимният туризъм в България заради набиращата скорост информация за фалшиви ваксинации и сертификати?

Слабостта на правителството да спре злоупотребата със сертификати ще ни струва тепърва много. Разбирам притесненията на хората, които не искат да се ваксинират, но е престъпно да се вадят фалшиви сертификати и по този начин да се застрашава живота и здравето на околните. Бойко Рашков, вместо да тормози възрастни госпожи, да беше организирал операция срещу тези, които издават фалшиви сертификати. Последните се предлагат свободно в интернет, а МВР спи по темата.

- Как ще се отрази на преговорите ни с  Република Северна Македония заявената оставка на премиера Зоран Заев?

В спора с РСМ имаше два етапа: първият, в който имахме редовно правителство и България успяваше, макар и трудно, да поддържа позицията си като международно легитимна. Нашите партньори и съюзници приемаха позицията ни, макар и със незадоволство. И втори етап, по време на двете служебни правителства на президента Радев, когато страната ни напълно абдикира от амбицията да обясни позицията ни на външния свят. И темата се превърна в дъвка за вътрешнополитическа употреба. Цялото това загубено време ни поставя в много тежка ситуация днес. Всяка стъпка на напредък трябва да се радва на консенсус в политическия елит на РСМ. България не трябва да обръща много внимание на това кой е премиер в РСМ, а да има последователна линия на поведение.

- Като бивш външен министър как ще коментирате напрежението между ЕС и Полша? Има коментари, че ние сме следващата страна, с която ще възникне такъв конфликт.

Не виждам такъв проблем. Полша влиза в сблъсък с ЕС, защото твърдо отстоява националния си интерес. За мен е притеснително да се обявява националната конституционна рамка за превъзхождаща европейското право. Това направи режимът на Путин преди около две години, като практически дезавуира международното право и си отвори врата да пренебрегва подписани и ратифицирани международни задължения, когато не отговарят на моментните му интереси. Макар да не съм съгласен с голяма част от действията на полското правителство, не мога да не се възхитя от това как се брани позиция. Настоящото правителство на Румен Радев не може да прави това. А ако се стигне до сблъсък с ЕС, то ще е защото ще си проличи, че българската демокрация се е сринала съвсем.

Президентски избори ноември 2021!

Платено съдържание!

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!