Бащата на Брекзит Найджъл Фараж пред OFFNews: При втори референдум няма да съм вече доброто момче

Бившият лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство призова за оставката на Тереза Мей

OFFNews 18 януари 2019 в 14:23 13021 2

Снимка European Pressphoto Agency

Найджъл Фараж е бившият лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство (UKIP) и едно от главните действащи лица на кампанията "Leave.EU", която подкрепяше излизането на Великобритания от Европейския съюз. В момента е действащ британски евродепутат. След дебата в Европейския парламент по повод решението на Камарата на общините в Британския парламент да откаже предложената от Тереза Мей сделка за излизане на Великобритания от ЕС в кулоарите на Европейския парламент с него разговаря репортерът на OFFNews Ася Филипова.

- Как сте, г-н Фараж, последните няколко дена бяха доста оживени?

- Странно е. Вчера (бел. авт. 15 януари) за мен трябваше да е ден за празнуване на споразумението за оттегляне - това щеше да ни изкара от Европейския съюз на разумни условия. Никога нямаше да получа всичко, което исках - знаех това! Животът е един компромис...

- Значи все пак се надявахте сделката да мине?

- Вижте, ето го проблема: бях психически подготвен за споразумение за оттегляне, което нямаше да ми даде всичко, което исках, но поне щеше да е огромна крачка напред. Това, което се случи е, че ни предложиха чудовищно споразумение, което... заради този измислен проблем с ирландската граница...

- Не смятате, че това е истински проблем? 

- Абсолютно не. Знаете ли? Ако отидете на ирландската граница, а аз съм ходил доста пъти - там има невидима граница. От двете страни на границата има: различен данък върху дохода, различен корпоративен данък, различни акцизи върху цигарите, алкохола и всичко останало и... различна валута! Вече има всички тези огромни различия, но понеже имаме налична резолюция за терористичен проблем, ние предприехме подхода "живей и остави да живее" (бел. авт.: "live and let live" означава да толерираш поведението на другите, за да толерират и те твоето).

Но никой не би построил физическа граница! Единствената разлика би била още една тарифа, която просто ще бъде добавена към всички, които изброих. Когато стоките се придвижват нагоре-надолу по моста в Детройт между Канада и Америка, всичко се регистрира онлайн. Та ние живеем в 21 век! Не е 1914 г.! Целият начин на мислене е просто сбъркан! Така че това, което Европейският съюз направи, е да създаде проблем, който не съществуваше и да каже, че е неразрешим.

- Вие смятате, че го правят, за да се стигне до задънена улица?

- Ама сега, Вие звучите много конспиративно настроена... (смее се)

- Това обаче намекнахте, когато днес в Парламента казахте, че Барние е получил това, което иска?

- О, да. Да, абсолютно. Смятам, че това е, което Барние искаше от самото начало - цялото това нещо да стигне до задънена улица. Парламентът да намери цялото нещо за невъзможно - както и стана. Г-жа Мей да изглежда като лошия човек и т.н., защото това, което тези хора искат, е втори референдум. Защото те винаги печелят вторите референдуми!

- Мислите ли, че това е възможност в момента? До какво смятате, че ще доведе вотът на недоверие?*

*Бел. авт.: Интервюто беше взето около половин час преди да стане ясен резултатът от вота на недоверие, в който Мей оцеля с 325-306 гласа.

- До нищо. Според мен Корбин си губи времето. 

Какво смятате, че ще направи г-жа Мей след това?

- Това, което ще направи, е да се опита да смени по някоя думичка тук и там...

- В коя насока - по-крайната, за да спечели подкрепата на искащите "твърд" Брекзит, или по-умерената, за да примами желаещите "мек" Брекзит?

- Ще отиде към "мек" Брекзит...

- То друго няма и как да мине пред ЕС.

- Истината е, че тя наистина се провали... това е ужасен провал в лидерството ѝ, от самото начало. 

- Смятате, че трябваше да зареже някои от "червените линии" ли? 

Всичко, което борещите се за Брекзит искахме, беше просто споразумение за свободен обмен, и край на всичко друго. Доналд Туск го предложи на 7 март миналата година, без дори да го питаме! Но във Флоренция Мей каза, че искала близка, специална връзка. Тя иска да си сътрудничим за сигурността, за... един Господ знае какво още! Все едно, че не си тръгваме изобщо! Тя се провали напълно... моята гледна точка е, че в Парламента ще се стигне до патово положение и следващото истинско действие ще се случи след около две седмици. Въпросното действие на Мей обаче ще е да поиска удължение на срока по член 50. 

Това се нарича отлагане на проблема. Защото всичко това е прекалено трудно! Но смятам, че ще получим удължение... макар че дори и самите хора не искат втори референдум. Ето нещо доста интересно. YouGov направиха огромно проучване преди два дена, като предложиха на хората 3-4 опции - тези, които са възможни изобщо. Само 8%* избраха опцията "втори референдум" като свой първи избор. Доста нисък процент... но в Уестминстър този процент е доста по-висок.

*Бел. авт.: Според същото проучване 28% от британците искат Брекзит да бъде спрян напълно; 22% подкрепят Брекзит без никаква сделка; 15% са изразили желание сегашната сделка да бъде приета; 9% искат преговорите да бъдат отворени наново, а 8% са за втори референдум. Тези, които не знаят, са 16%, а "желаещите друго" - 2%. 

- Смятате ли, че ще получат удължение, след това ще съставят споразумение за по-мек Брекзит и накрая то ще мине през Парламента?

- Възможно е да стигнат до сделка тип "Норвегия плюс"*... възможно е. Но има ли мнозинство дори и за това в Парламента?!

*Бел. авт.: Сделка тип "Норвегия плюс" включва членство в две ключови европейски организации: Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA) и Европейската икономическа зона (EAC)

- Тогава виждате ли го да се проточи още много дълго?

- Надали, все пак има разни срокове за спазване. Идват и европейски избори. Аз мисля, че има повече от 50% възможност за втори референдум. В момента съм напълно честен, напълно искрен - не е това, което искам, абсолютно безчинство е...

- Но дори по-рано днес г-жа Мей каза, че е твърдо против. Ако според Вас тя остава...

- Да, но тя беше и против предсрочните избори... тази жена! Това, което говори, и това, което прави, са две абсолютно различни неща! Аз съм на 55 години и тя е най-лошият министър-председател, когото някога съм виждал. И без съмнение, най-двуличният също така. И как няма никакъв срам! Да вземе да подаде оставка!

- Кой би я заменил тогава?

- Не в това е въпросът. 

- Бихте предпочели някой като Джейкъб Рийс-Мог да поведе държавата?

- Това би било прекрасно! Обещавам Ви, британски министър-председател, който вярва в Брекзит, би могъл да поведе страната. Има 5 милиона гласоподаватели на Лейбъристката партия, които са против Брекзит. Министър-председател като Тачър, който би могъл да се справи с тях. Някой, който да достигне и до двете страни на разделението, би се оказал в беда в Парламента, но би спечелил страната. А когато спечелиш страната, Парламентът става по-лесен. Защото така работят тези неща. Но знаете ли, ние сме, където сме, в резултат на тотален провал в лидерството на всяко едно ниво. Жалко е. Много съм ядосан, имайки предвид, че вложих 25 години от живота си в това. Все пак съм нещо като "баща на Брекзит".

- При втори референдум ще се включите в кампанията за напускане, предполагам, но не като част от UKIP?

- Дали ще се включа в кампанията? Дали ще се включа в кампанията! (смее се) О, ако трябва да мина през това отново, повече няма да е като г-н Добро момче.

- Значи досега сте били добро момче?

- О, абсолютно. Не сте видели нищо все още. Абсолютно. (смее се) Но посоката, в която се движи UKIP, ме натъжава... Аз имам твърди виждания за много неща, споря яростно и обичам да инициирам промени... но никога не съм искал организацията, която помогнах да бъде основана и после водех, да стане крайнодясна... никога не е била такава. Ние всъщност бяхме центристи в много отношения, дори либерални... и по отношение на правосъдието. Да съм честен с Вас, ако има втори референдум, ще се включа на пълни обороти, но ще го направя като Найджъл Фараж.

- Какво смятате, че ще се случи на изборите за Европейски парламент тази година?

- Очевидно ще има огромен подем... 

- На националистически движения? 

- Националистки движения по-скоро - те вярват в нациите. Нормално е. Това е, което човешките същества искат. Вече дали ще успеят да се обединят в голяма ефективна група... това е друг въпрос, който е по-труден за отговаряне. Аз виждам потенциал за група от 180 евродепутати. Нещо такова. И това би променило динамиката тук. 

- Виждате ли основаването на ново европейско политическо семейство или тези евродепутати ще останат част от сегашните такива?

- За момента смятам, че ще си останат сегашните. Има противоречие тук. Ако от една страна вярваш в националната държава, трудно е да имаш европейска идентичност. Това винаги е било една от дилемите. Но за момента имаме Европа на Нациите и Свободата (ENF), Европа на Свободата и Пряката Демокрация (EFDD), Европейски Консерватори и Реформатори (ECR) - фракцията всъщност е разцепена на няколко места.

- Не изглежда ли все пак, че евроскептицизмът умира, и повечето от лицата му започват да се борят за реформирането на ЕС?

- Не, не смятам. Евроскептицизмът всъщност нараства доста бързо. Салвини щеше да е немислим преди 2 години. AFD* имаха конференция миналата неделя и гласуваха, че освен ако не видят сериозна реформа, ще се борят за напускане. Движението всъщност расте.

*Бел. авт.: AFD или Алтернатива за Германия е крайнодясна политическа партия в Германия.

- А ако Брекзит се случи, с какво ще се занимавате, когато се наложи да напуснете Европарламента?

- С каквото пожелая, за разлика от повечето тук, които идват право от университета. (смее се) Бях кариерен политик, да. Но преди това бях на пазара за суровини в продължение на 20 години, купувах и продавах мед, алуминий...

- Смятате ли, че ще се върнете към това си занимание?

- Не, прекалено съм стар. (смее се) Тази работа е за млади хора, защото е много динамична. Не. Все пак пиша по малко, говоря по радиото от време на време, понякога се явявам по телевизията... 

- Но ако Брекзит се случи, какво ще правите без главната мисия в живота си?

След всичките тези 25 години, през които съм бил в окопите на политиката, ако не ми се налага да съм там, много ще се радвам. Ще прекарвам повече време в пъба и животът ще бъде чудесен. (смее се)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови