Доброволци във Facebook спасиха бездомник с гангрена

Вероника Шербанова 07 август 2012 в 18:44 9496 12

Венцислав Ласков, Снимка: Никола Ончев
Венцислав Ласков, Снимка: Никола Ончев

Мъж с тежка гангрена на крака беше откаран днес в Пета градска болница. Той е на 54 години, бездомен е, няма ЕГН и до момента е живял извън системата. 

Преди няколко дни Елена Кръстева забелязва близо до Народния театър мъж в безпомощно състояние и гангренясала рана на десния крак. Той се придвижвал с помощта на счупена инвалидна количка.

Кръстева се свързва с Facebook групата „Сърцето на доброто“. Оттам потърсили мъжа. Неговото име е Венцислав Мариев Ласков, на 54 години, бездомен е и няма извадено ЕГН, никога не е имал издаден паспорт или лична карта. Живеел е в къща на ул. „Лвов“ №9 в София, която по-късно е съборена. Раната на крака си получава, когато го блъска каруца. Описват го като интелигентен и разумен човек. 

Преди известно време Венцислав е постъпил в „Пирогов“. Оказва се, че има суха гангрена в много напреднал стадий и се налага ампутация. За да бъдат извършени манипулации на крака му обаче се налага упойка, която е болезнена, разказа за OFFNews Калин от „Сърцето на доброто“. Заради изпитаната болка Венцислав решава, че ще му бъде направена операция без упойка, затова отказва да остане в болницата. От „Пирогов“ го пускат срещу подпис. 

До днес той е живеел в района на Народния театър и градинката „Кристал“ в столицата. 

От „Сърцето на доброто“ викат Бърза помощ вчера, но оттам отказват да вземат Венцислав. Като причина изтъкват, че нямал здравноосигурителни права. 

За да помогнат на човека, от групата подават сигнал в Столична община и дирекция „Социално подпомагане“. 

Изпратени са двама социални работници, които днес около 12.30 часа се обаждат отново в Спешна помощ. Шефката на „Социално подпомагане“ Мина Владимирова се свързва с директора на Пета градска болница и той се съгласява Венцислав да бъде приет за операция на крака. Разходите по операцията и за престоя ще бъдат поети от дирекцията. 

Линейката дойде повече от три часа по-късно, а служителите започнаха да разпитват присъстващите на мястото социални работници как така има договорка с Пета градска болница и от кого е направена тя, като не успяха да обяснят защо техни колеги вчера са отказали да откарат в болница Венцислав. 

Служителите на дирекция „Социално подпомагане“ също не можеха да си обяснят защо се е получило така. „В случаите, когато е налице опасност за живота, пациенти се приемат и дори се оперират по спешност, без да са здравно осигурени“, обясниха те. „Попълва се само един документ и разходите се поемат от дирекцията“. 

Социалните работници са разговаряли с Венцислав и са му обяснили, че ще бъде опериран. Ако всичко мине успешно, след ампутацията той ще постъпи в лечебно заведение за долекуване и рехабилитация. Ще му бъде осигурена нова инвалидна количка. Социалните служби ще му съдействат за изваждане на ТЕЛК и следователно на пенсия за инвалидност, а след това и за настаняване в Дом за стари хора.   

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!