Юруш на маслините. Забранена статия на Евгений Дайнов

Евгений Дайнов 06 март 2012 в 13:03 56403 68

Евгений Дайнов
Евгений Дайнов

* Тази статия не беше публикувана в голям столичен всекидневник. OFFNews.bg я препечатва от блога desnite.eu със съгласието на г-н Евгений Дайнов, който отсега нататък ще бъде редовен автор в OFFNews.bg. Публикувана е на 4 март 2012 година.

Каква беше разликата между ГЕРБ и тройната коалиция?

При тройната коалиция правила нямаше, чиновниците крадяха, държавната машина работеше за Батковци и Братковци, от Брюксел се караха и спираха пари, местни дерибеи тормозеха народонаселението, а мутрите застрояваха защитените територии. ГЕРБ беше избран, за да спре краденето, да вкара мутрите в затвора, да помогне на почтените бизнеси, да отшие олигарсите от държавната трапеза, да защити гражданите от монополите и от дерибеите, да направи реформите (т.е. държавната машина да заработи за гражданите) и да вкара България в сърцето на Европа – в Шенген и в еврото.

Така беше. Отдавна.

Днес вече е друго. ГЕРБ навлезе в нов исторически етап. След всички фанфари правителството се отказа от реформите. Пушилката се слегна и отдолу лъсна истината. Чиновниците крадат. Особено крадат онези, които не си вършат работата. Заради които от ЕС ни се карат и ще ни съдят да им платим едни 800 000. Стартирали са наказателни процедури за липсата на единен център за наводнения, за екологични неразбории; скоро ще стартират още. Предстоящият доклад за напредъка ще бъде убийствен. А Шенген и еврото правителството ще види, когато си види ушите. Мутрите не са в затвора. Напротив, подновиха си въоръжените разправии по кръчми, кръстовища и гаражи. Почтените бизнеси са притиснати от дерибеи, монополи и чиновници. Големите световни компании бягат към Румъния – "Сименс" е само последният пример.

Има нови Батко и Братко. Докато ни хвърля отрязаните глави на чиновници с бонуси, правителството предприема конкретни действия и законодателни инициативи, които да бетонират определени хора и техните интереси. Имената се знаят, интересите – също. Да започнем от действията. Правителството завари скандална ситуация, при която парите на държавните организации – нашите с вас пари, уважаеми – са концентрирани само в Корпоративна банка. Която пък финансира медийния монопол на лакеите на властта. ГЕРБ не само не спря, но задълбочи скандала. Продължи да дава същите пари на банката, но добави и нови – за саниране, например, за застраховане на тотото. Пусна я да купи "Булгартабак". И пр.

Затова правителството е разследвано от ЕС за неправомерна държавна помощ. Ние ще плащаме глобите, както сега плащаме на клакьорските медии. Правителството също така завари ситуация, при която цели сектори не искаха европейски пари, за да избегнат европейския контрол. Въпреки самохвалството на съответните министри, тази ситуация продължава. Няма да се използват парите, например, по програми като човешки ресурси, административна реформа, екология и подобни. Защо? Защото тук са парите за хората, бизнесите и техните сдружения. Държавата прави по-лесното – взема ЕС-парите, които са за нея. Но и тях не взема особено. Дълбоко не я интересуват, например, огромните средства за модернизиране на железниците. България е единствената страна в Европа, която няма одобрена от Брюксел ЖП стратегия. Следователно – няма да има парите. Следователно – няма да има стандартизация, трансфер на технологии, нито – последваща поддръжка от местни фирми. Да не говорим, че търговете са направени така, че да гонят европейските компании. Договорите предимно отиват в една, нарочно създадена българска фирма. Телекомуникационните проекти също имат предимно един адресат и той не е престижна европейска фирма.

България е и единствената страна в ЕС, в която нито една от големите европейски жп фирми няма представителство. Защо? Не ги щем. Имаме си. България единствена не се кооперира със съседните страни за модерни железници. А България е страната с най-много европейски жп коридори – пет на брой. Само покрай тях икономиката може да се вдигне и модернизира. Да, ама не. Искаме ски писти и голф игрища.

Законодателните намерения вървят в същата посока – юруш на маслините. Поправката „Витоша ски” гарантира безнаказаното изсичане на гори из цялата страна. Махнаха директора на Витоша, който я пазеше от изсичане и взривяване. А политиката на премиера я чухме: „Витоша да стане като Банско”. И Камен бряг да стане като Слънчев бряг... А според аграрния министър, в България имало прекалено много гори. В Министерския съвет отлежава документ за изваждането на 12% защитена територия от парк Пирин – обект на ЮНЕСКО. Това ще узакони заграбените от парка ски-територии и ще отвори вратите за още. Готви се законова поправка, според която всеки, който се сети, ще може да обяви обекта си за приоритетен и така да избегне необходимостта да го вкарва в общ устройствен план. Всеки ще си обяви ски пистата, голф игрището, хотела и пр. за приоритетен.

Премиерът сподели и желанието си да разтовари държавата от контрола върху акваториите на реките и морето. Общините да се оправят. И те ще се оправят. Всичко ще бъде узаконено – пристана на братя Диневи, „Златна перла” и пр. И ще се пръкнат нови такива навсякъде, където има вода и гора. За приятелите на властта, държащи монопола върху горивата, захарта и т.н. изобщо да не отваряме дума. Те са си добре от самото начало на мандата. Пак питам: Каква беше разликата между ГЕРБ и тройната коалиция?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

69

Isabella Hamilton

13.06 2018 в 10:46

Здравейте, Отчаяно се нуждаете от заем? Би ли ви лишен от заем от вашата банка или някоя финансова фирма? Имате ли нужда от финансова помощ? Нуждаете ли се от заем, за да изплатите вашите сметки или да купите жилище, или да консолидирате дълга си и да сте дълг? Искате ли да имате собствен бизнес и имате нужда от помощ за финансов заем?

Ако отговорът ви е "да", трябва да спрем финансовите ви затруднения. Свържете се с нас сега, за да получите желания заем.

Независимо от кредитния Ви рейтинг, ние сме гарантирани да предоставяме финансови услуги на нашите многобройни клиенти по целия свят, защото сме тук, за да помогнем, а не да навредим на никого.

С нашите гъвкави пакети за кредитиране, кредитите могат да бъдат обработени и прехвърлени на кредитополучателя в най-кратки срокове.

Свържете се с мен сега по имейл: ([email protected])

Забележка: 100% надеждно заемно предложение и без такса за аванс.

Много поздрави
Исабела Хамилтън

6000

68

Susan Benson

20.05 2018 в 02:31

ДОБРЕ ДОШЛИ в Sunshine Financial Group, нашите цели са да осигурим отлични професионални услуги.

Вие сте бизнесмен или жена? Имате ли някакви финансови затруднения или имате нужда от средства, за да започнете собствен бизнес? Имате ли нужда от заем, за да започнете малък бизнес? Имате ли нисък кредитен рейтинг и за Вас ли е трудно да получите заем от местни банки и други финансови институции?

НИЕ ПРЕДЛАГАМЕ ВСИЧКИ ВИДОВЕ КРЕДИТИ - КАНДИДАТСТВАЙТЕ ЗА ДОСТЪПНИ ЗАЕМИ.

Ако се интересувате от получаване на заем, моля, пишете ни за повече информация чрез имейла по-долу.

Имейл: ([email protected])

Очакваме с нетърпение да чуем от вас възможно най-скоро.

за разбирането
Susan Benson

8000

67

Regions Financail

02.03 2018 в 17:04

Имате ли нужда от спешен личен или бизнес заем, който може да се обработва в рамките на 2 до 3 работни дни? Бяхте ли толкова разочаровани от вашите банки и друга фирма за заем и не знаете какво да правите? Тук идва регионите Финансов сервиз и Домашен заем е тук, за да ви предложим всякакъв вид заем, който ви е необходим на достъпна лихва от 3% Ако се интересувате Свържете се с нас днес по email: [email protected]