Източник от Еврокомисията: България подритва членството си в ЕС

OFFNews 02 декември 2013 в 22:30 28021 75

България подритва членството си в Европейския съюз. Снимка: SXC
България подритва членството си в Европейския съюз. Снимка: SXC

“България подритва членството си в Европейския съюз”, заяви днес пред блога на журналиста Веселин Желев високопоставен източник от Европейската комисия. 

Миналата седмица вестник “Труд” съкрати Желев – едно от най-острите пера на редакцията и дългогодишен кореспондент на медията в Брюксел. С  читателите ще продължаваме да се виждаме в блога ми и на други места, коментира журналистът в личния си Facebook профил.

Препечатваме без редакторска намеса последния постинг в блога на Веселин Желев:

“България подритва членството си в Европейския съюз”, заяви днес пред блога jelev.info високопоставен източник от Европейската комисия пожелал анонимност.

Страната нарастващо губи доверие и създава впечатлението, че тества търпението на Брюксел, добави той.

“Чашата почти беше преляла, когато парламентът в София гласува за удължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци”, каза източникът.”Комисията трябваше да се намеси, но това се размина, защото в София бързо отмениха решението”.

“Като цяло обаче политическата обстановка в страната е отровена”, каза той.

По думите му доверието и в двете големи партии е сериозно пострадало. В БСП това е заради зависимостта на правителството от “Атака”, а в ГЕРБ – заради единодушното им гласуване в подкрепа на мораториума.

Според източника като единствена автентично проевропейска сила за момента се очертава Реформаторският блок, но той е “слабоват” електорално. Тревожното у основните партии не е някаква ясна антиевропейска тенденция, а склонността им “да се заиграват с “Атака”", да експлоатират популистки и шовинистични нагласи.

“Главният риск за България за момента е надигането на крайните националистически формации,” каза източникът. “Ако убият някой бежанец, България ще има проблем, защото веднага ще пристигнат “Амнести интернашънъл” и Европейската комисия и ще питат: Вие що за държава сте?”

Друг риск е прекаленото харчене без никакви ясни изгледи за връщане към стабилен растеж, допълни той.

В най-добрия случай България се очертава да стане една от “черните овце” на ЕС – като Унгария, която си издейства серия процедури за нарушение и санкции от Брюксел със законодателство в нарушение на общностното, каза източникът.

Ако обаче при следващите избори националистическите формации вземат достатъчно гласове, за да влияят на правителството, не е изключено България да стане втората в историята на ЕС страна след Австрия да бъде предложена за най-тежката санкция – отнемане на правото на глас, каза източникът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!