Как МВР преброи 50 000 на митинга на властта

Милен Енчев 17 ноември 2013 в 16:37 8530 30

Митингът на БСП и ДПС на 16 ноември
Митингът на БСП и ДПС на 16 ноември

 

Около 50 000 души са участвали на вчерашния митинг в София в подкрепа на управляващите, организиран от БСП и ДПС. Това изчисли МВР, базирайки се на квадратурата на заетата от митингуващите част от бул. „Цариградско шосе“ и гъстотата на хората. Става дума за приблизителни данни, подчертаха днес от министерството на Цветлин Йовчев и обясниха как са направили калкулацията:

Пространството от сцената, издигната на Орлов мост, до мантинелата, която разделя платната в двете посоки, е с ширина 28 метра. Разстоянието от сцената до мантинелата е 250 метра, което прави обща площ от 7 000 квадратни метра. Разстоянието от началото на мантинелата до края на Полиграфическия комбинат е 450 метра. Ширината на платната в двете посоки е общо 21 метра, което прави 9 450 кв.метра. В платната на вход за центъра е имало събрали се граждани до бившия ресторант „Феята“. Дължината на този участък /от Полиграфическия комбинат нагоре/ е 400 метра, а ширината - 10 метра, което прави общо 4 000 кв.м. Общата квадратура е 20 450 квадратни метра, като в последния район гъстотата е била по-малка. Предвид посочените по-горе обстоятелства и на база досегашния опит в преценката на броя на присъстващи граждани в района на масови мероприятия, е определен и приблизителният общ брой участници в мероприятието - около 50 000 граждани.

Протестът срещу правителството на 8 юлиЗа сравнение, през юни, когато протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски окупираха далеч по-голяма част от столичния булевард (част от демонстрантите стигаха до х. Плиска), МВР ги преброи едва 5000 – 7000 души.

Пак по изчисление на ведомството, вчерашният митинг на ГЕРБ в Пловдив пък е събрал по-скромната бройка от около 15 000 души. Ето как МВР ги пресметна:

Периметърът на площад „Централен”, изключвайки мястото на сцената и шадраван „Спиралата”, оформя правоъгълник с размери 110х60 метра с обща квадратура 6 600 кв.м. Продължението на площад „Централен” в северна посока, заключено между „Цар Симеоновата градина” и западната стена на Централна поща, до бившата Руска книжарница, оформя периметър от 960 кв.м. Общата квадратура на обособения сектор за присъстващи на протеста граждани е 7 560 кв.м., като в последния район тяхното присъствие е било по-слабо. Предвид посочените по-горе обстоятелства и на база досегашния опит в преценката на броя на присъстващи граждани в района на масови мероприятия, е определен и приблизителният общ брой участници в мероприятието - около 15 000 граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!