ЕС ни готви наказание и съд заради мораториума върху продажбата на земя

22 октомври 2013 в 20:27 5098 14

Сградата на ЕК в Брюксел
Сградата на ЕК в Брюксел

Наказателна процедура от Евросъюза заплашва България след днешното решение на парламента да бъде удължен мораториумът за продажба на земя на чужденци.

При неспазване на общностното законодателство се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе и до съд. Това заяви пред БНР говорителката на Еврокомисията по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс.

На България беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Този период изтича на 1 януари 2014-а година и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме България да отвори пазара си, в съответствие със задълженията, поети в договора, каза Хюс.

Говорителката подчерта още, че Европейската комисия няма правомощия да разреши на България удължаване на мораториума и че ако страната ни иска той да остане в сила и след началото на идната година, ще трябва да получи съгласието на всички останали 27 страни от Евросъюза. Това на практика означава преразглеждане на присъединителния ни договор и повторна ратификация от 28 държави членки.

Евросъюзът не позволи на Румъния да отложи продажбата на земя на чужденци. Еврокомисията отхвърли предложения от румънското правителство проект за поетапна либерализация на продажбата на земя на чужденци.

Румънското правителство се опита да съгласува с Брюксел специален орган за посредничество в отношенията купувач-продавач, който да определя “коректна оценка на земята”. Букурещ искаше да разреши и продажбата на земя единствено за селскостопански цели, и то на лица, които имат 5-годишен опит в сферата на инвестициите. Брюксел обаче отклони и двете предложения на румънското правителство.

Единствено Полша е извоювала да не продава земеделски земи на чужденци до 30 април 2016-та.

Унгария, Литва, Латвия и Словакия са успели да договорят към 7-те години преходен период още три, които изтичат в края на април 2014 година.

България и Румъния са могли да предоговорят удължаването три години след присъединяването си към ЕС, но не са се възползвали от тази възможност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!