Ден 117: Да не позволим на Пеевски да се върне в парламента (хронология)

OFFNews 08 октомври 2013 в 18:43 29958 60

Сблъсъците пред Министерски съвет. Снимка: Сергей Антонов
Сблъсъците пред Министерски съвет. Снимка: Сергей Антонов

 

Връщането на Делян Пеевски като депутат събуди отново енергията на протеста срещу правителството, а тази вечер премиерът Орешарски бе принуден да се барикадира в сградата на Министерски съвет, което предизвика сблъсъци - първо там, а след това и пред парламента.

Около 19 ч. стана ясно, че Делян Пеевски остава в парламента. Конституционният съд отхвърли искането на депутатите от ГЕРБ за предсрочно прекратяване на пълномощията му като народен представител заради несъвместимост. В подкрепа на искането са гласували 5-ма съдии, 6-ма са били против, а един е преценил, че такъв казус няма.

Тази новина се очакваше от протестиращите, които половин час по-рано бяха заели позиции около Градската галерия, защото там премиерът трябваше да открие изложба на Жул Паскин. Докато го чакат протестиращите усяха да освиркат лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който също дойде в галерията. Оказа се, че Орешарски е подранил с петнайсетина минути и вече е в сградата. Излизането му обаче се оказа повече от проблематично. Стотина души наобиколиха пазения от полицаи и служители на НСО кортеж и го съпроводиха с освирквания и скандирания „Оставка“ по улиците „Гурко“ и „Раковска“, чак до градинката на „Кристал“.

Само намесата на група моторизирани полицаи и пристигналите с две камионетки подкрепления позволиха на премиерската лимузина и джипа, който я придружаваше, да напуснат блокираната улица.

Малко по-късно всички протестиращи се събраха на пл. „Независимост“. Там бързо се разнесе слухът, че премиерът се е прибрал в сградата на Министерски съвет и демоснстрантите опитаха да стигнат до служебния вход. Пътят им бе преграден на ъгъла на ул. „Сердика“ и бул. „Дондуков“ от сериозни полицейски сили. Стигна се до сблъсъци и размяна на удари, а след това и до няколко ареста. 

Около 21.00 ч. протестиращите се насочиха към Народното събрание, където също не мина без инциденти. Група футболни хулигани и неколцина протестиращи опитаха да издърпат част от загражденията до БАН. Полицаите успяха да ги издърпат обратно. След това имаше нова провокация - от задните редици полетяха към полицаите полетяха няколко пиратки и бомбички. 

Сили на полицията и жандармерията настъпиха на площада и на няколко пъти се стигна до спречквания с най-агресивните протестиращи и момчетата от футболните агитки. Повечето от хората очакваха някаква провокация, която да предизивка полицията за силово разчистване на площада. Последната точка на напрежение бе клонът на ПИБ, но там всичко завърши с викове "Горчиво" и целувка на влюбена двойка. Около 22.00 часа повечето протестиращи се разотидоха, а половин час по-късно бяха оттеглени и основните полицейски сили.  

 

 

 

Хронология на блокадата:

18.57 ч. - ЖИВА ВЕРИГА ОТ ДЕМОНСТРАНТИ НЕ ПУСКА ПРЕМИЕРА ОРЕШАРСКИ ДА СЕ ПРИБЕРЕ В КОЛАТА СИ. ПОЛИЦАИТЕ СЪЩО ПРАВЯТ ЖИВА ВЕРИГА, ЗА ДА СПРАТ ДЕМОНСТРАНТИТЕ

19.00 ч. - Демонстранти затварят платното на "Гурко", за да не мине колата на Орешарски. Полицаите измъкват на ръце протестиращите от платното.

19:03 ч. - ПОЛИЦИЯТА СЕ ОПИТВА ДА МИНЕ С МОТОРИ ПРЕЗ ДЕМОНСТРАНТИТЕ НА ЪГЪЛА НА РАКОВСКИ И ГУРКО. ОРЕШАРСКИ  СЕ ИЗМЪКНА С КОЛАТА СИ ПРЕЗ ГРАДИНКАТА КРАЙ КРЪСТОВИЩЕТО НА НАТФИЗ. ЖУРНАЛИСТИТЕ СА БЛОКИРАНИ НА ЪГЪЛА НА СЛАВЯНСКА И РАКОВСКА.

19.25 ч. - Над 1000 демонстранти са пред Министерски съвет

19.40 ч. - Премиерът Пламен Орешарски се скри в сградата на Министерски съвет, след като конвоят му успя да излезе от блокадата на протестиращите на ул. “Гурко”. Това съобщиха от Антиправителствената информационна служба NOresharski.

19.50 ч. - Част от демонстрантите завардиха входа на паркинга на Министерски съвет, останалите са откъм "Дондуков"

20.00 ч. - НАЙ-МАЛКО ЧЕТИРИМА СА АРЕСТУВАНИ. ПОЛИЦАИ СЕ ОПИТВАТ ДА РАЗБИЯТ КОРДОНА ОТКЪМ ДОНДУКОВ

20.03 ч. - ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ПРИ ВХОДА НА ПАРКИНГА НА МС СА ОТЦЕПЕНИ ОТ ПОЛИЦИЯТА. ИДВАТ ДЕСЕТКИ ПОЛИЦАИ

20.05 ч. - ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СА В КАПАН - И ОТ ДВЕТЕ ИМ СТРАНИ ИМА КОРДОНИ С ПОЛИЦАИ

20.07 ч. - ПОЛИЦИЯТА БЛЪСКА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ, ЗА ДА ОСВОБОДИ ВХОДА НА ПАРКИНГА НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

20.21 ч. - ПОЛИЦИЯТА СЕ СТРУПВА ПРИ ИЗХОДА НА ГАРАЖА НА МС И ПРИ НАЙ-ГОЛЯМАТА ОТ ТРИТЕ ГРУПИ ОТ ДЕМОНСТРАНТИ НА УЛ. СЕРДИКА - ОТКЪМ ДОНДУКОВ

20.42 ч. - Колона от полицейски коли и мотори се изнася по "Дондуков"

20.50 ч. - Полицейски коли се струпват край отцепения район зад Народното събрание

20.15 ч. - Към този час шестима са задържани за нарушения на обществения ред, съобщават от МВР

21.00 ч. - Демонстрантите са пред сградата на Народното събрание

21.03 ч. - ПРОТЕСТИРАЩИТЕ РАЗБИХА ЗАГРАЖДЕНИЯТА ПРЕД НС. ОСТАНА САМО КОРДОНЪТ ОТ ПОЛИЦАИ

21. 08 ч. - КЪМ ПОЛИЦАИТЕ ЛЕТЯТ ПИРАТКИ.

21.10 ч. - ПАРЛАМЕНТЪТ Е ОБГРАДЕН ОТ ПОЛИЦЕЙСКИ КОРДОН. АРЕСТУВАНИ СА НЯКОЛКО ДУШИ. В МОМЕНТА ДЕМОНСТРАНТИТЕ СА НАД 1000 ДУШИ.

 21.30 ч. - Част от протестиращите се преместиха до страничния вход на Народното събрание

21.34 ч. - Жандармерия пред централния вход на парламента. 

21.47 ч. - Протестиращите се върнаха пред централния вход на парламента. Две редици жандармерия са обградили централния вход на НС. 

21.55 ч.НА ПЛОЩАДА СЕ КОМЕНТИРА, ЧЕ СЛЕД 22 ч. ОСВЕТЛЕНИЕТО ЩЕ БЪДЕ ИЗКЛЮЧЕНО И ПОЛИЦАИТЕ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ИЗБЛЪСКВАТ ДЕМОНСТРАНТИТЕ

22.00 ч. - група протестиращи са насядали пред офиса на ПИБ на площада. Пред тях има кордон от полицаи. Момче и момиче се целуваха под възгласи "Горчиво" и "МВР и НСБОП". На площада продължава да има доста момчета от футболни агитки, а между протестиращите са разположени полицейски части. 

22.25 ч. - по-голямата част от протестиращите се разотива. Част от полицаите също се оттеглят от площада.

22.40 ч. - протестът завърши без повече инциденти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!