50 000 подписа настояват за окончателна забрана на шистовия газ

Елица Мартинова 23 февруари 2012 в 13:53 2605 2

 Мариана Христова и Борислав Сандов.
Мариана Христова и Борислав Сандов.

Петиция с 50 000 подписа ще бъде внесена в петък в Народното събрание, като настояването в нея е да се наложи законова забрана на фракинга за шистовия газ.

Това заявиха днес представители на Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ на пресконференция, преминала под мотото „Борбата продължава!“.

Внасянето на подписите в петък ще бъде придружено от демонстрация пред сградата на НС.

Освен срещу шистовия газ, подписката се обявява и против приетия преди няколко дни закон, който позволява нагнетяване на въглероден диоксид в земните недра.

На пресконференцията взеха участие Мариана Христова, Борислав Сандов, Ангел Славчев и Милен Стоянов. Те обвиниха министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, че не е спазил обещанието си да назначи независими специалисти за проучването върху процеса по добив на шистов газ. Мариана Христова добави още, че за да са пълноценни изследванията, в тях, освен геолози, би трябвало да се включат хидролози, сеизмолози, биолози и химици.

Представителите на инициативата настояват правителството да разгледа сериозно искането им за внасяне на законова клауза, която да задължава всички нефтодобивни и сондажни фирми да огласяват химическите съединения, с които боравят.

Инициаторите на протестите отново изтъкнаха становището си, че шистовият газ е временен енергиен източник, който би имал сериозни последици върху природата. Според тях добивът му не би направил България енергийно независима. Борислав Сандов посочи, че ако страната ни иска да прогресира в тази насока, по-скоро би трябвало да се включи в газопровода Турция-Гърция-Италия, който ще пренася азербайджански газ и се очаква да заработи през 2015г. Като алтернативни възможности той предложи производството на биогаз от пречиствателните станции или  използването на упадъчните ресурси от селското ни стопанство за производство на газ.

На технологията за проучване и добив на шистов газ беше наложен мораториум, но активистите се опасяват, че забраната в сегашния си вид може твърде лесно да бъде вдигната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови