Тайни МВР-доброволци ще бдят за битовата престъпност

Юлиан Христов 12 септември 2013 в 16:20 6170 16

Сградата на Вътрешното министерство.
Сградата на вътрешното министерство.

Отряди от доброволци без полицейски правомощия ще помагат на МВР в оперативно-издирвателната му дейност.

Това предвижда изцяло новият закон за МВР, който беше публикуван днес на страницата на ведомството. 

Фигурата на извънщатния сътрудник се мотивира, като мярка за подобряване на противодействието на битовата престъпност и опазването на обществения ред. На извънщатните сътрудници няма не се предоставят полицейски правомощия.

Привличането на сътрудници ще става изцяло на доброволен принцип, като тяхната самоличност ще се пази в тайна

Друга новост в закона е въвеждането на мандатност при главния секретар на МВР. Той ще се назначава от Министерски съвет по предложение на министъра на вътрешните работи за срок от пет години. Досега назначенията на най-високата професионална длъжност в МВР ставаха с указ на президента. Заедно с това са разписани и основания за предсрочно освобождаване на главния секретар и неговия заместник. Това ще може да става по негово искане, при навършване на 60-годишна възраст, при фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца или при установен конфликт на интереси. 

Променя се и начинът за израстване в йерархията, като отпада конкурсното начало. Практиката показва, че в голяма част от случаите конкурсите в МВР са били нагласени. С новия закон се предвижда кадровото израстване да става със санкция на министъра. За да бъдат избегнати пороци и тук обаче ще трябва да бъде изготвена министерска наредба, която да регламентира обективни критерии, по които ще бъде възможно изкачването на служителите в йерархията на МВР. 

Без промени остава главата за синдикална дейност - в тази си част новия закон изцяло повтаря стария. 

Новият закон предвижда на мястото съществуващата Главна дирекция „Национална полиция“ да се създадат две главни дирекции - „Криминална полиция“ и „Охранителна полиция“. Целта на тази структурна реформа е по-добрата координация, ръководство и контрол при осъществяването на охранителната, оперативно-издирвателната и дейността по разследване на престъпления.

МВР се разтоварва и от неспецифични дейности като охрана на обекти със сигнално-охранителна техника по договори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!