Ден 81: Ниска посещаемост, високо напрежение

OFFNews 02 септември 2013 в 19:34 5533 23

Шатрата на раздора.
Шатрата на раздора.

Макар и малко рехаво, началото на протестната седмица, в която се очаква "Голямото посрещна", бе поставено на площад "Независимост" и бе белязано с инцидент пред Народното събрание

Около 150 души тръгнаха от Министерски съвет за традиционното шествие до парламента. Около 20.00 часа шествието бе пред Народното събрание, протестиращите бяха станали около 200. Между тях бе и малка група, дошла от Благоевград. Именно с нея бе свързан и инцидента, който беляза вечерта. 

Получи се спречкване и размяна на обиди между представител на лагера с шатрите, който се намира от западната страна на паметника на Цар Освободител и един от благоевградчаните. Поводът се оказа Ангел Славчев, който е бил под една от шатрите. Славчев бе един от говорителите на февруарските протести, а движението, на което е лидер - "Граждани равни пред закона", стопанисва въпросните шатри. Последва размяна на обвинения - групата от Благоевград и част от протестиращите нарекоха Славчев и компания "хора на Мая Манолова", "провокатори" и "поддръжници на властта". В отговор на висок глас бе казано, че групата от Благоевград е пратена от ГЕРБ.

Малко след това Славчев си тръгна, а преди полицията да успее да се намеси една от шатрите бе бутната. Ситуацията се успокои, полицията застана на пост, а разотиващите се хора коментираха случилото се. Наш репортер запита един от представителите на "Граждани равни пред закона" дали са "за" или "против" правителството, но ясен отговор нямаше. Според активиста, движението им е за нов изборен кодекс и против всички партии.

Малко преди 21.00 часа днешният протест завърши.   

Хронология на събитията (обновяваме постоянно):

20.45 ч. - София - казано накратко, имало е спречкване между представители на февруарските протести ("Граждани за равни права") и група активисти на ГЕРБ, които са дошли от Благоевград. Резултатът е бутната шатра на хората от февруарските протести и повишаване на напрежението на площада. В момента ситуацията е спокойна. 

Полицията пази бутнатите шатри.

20.30 ч. - София - доколкото стана ясно, лагерът с шатрите е на движение "Граждани равни пред закона". Един от лидерите му Ангел Славчев се е появил преди десетина минути и е бил разпознат от предводителя на благоевградската група. Последвало е спречкване и взаимни обвинения за връзки с БСП и ГЕРБ. В крайна сметка Славчев си е тръгнал след скандала и преди дърпането на шатрата. Останалата част от протестиращите, които са станали свидетели на инцидента са скандирали против хората от шатрите, обвинявайки ги, че поддържат правителството и провокират шествието.

Напрежение между зимни и летни протестиращи пред парламента.

20.25 ч. - София - според протестиращите, хората от шатрите са подставени лица на Мая Манолова. Последва спор на висок тон между представители на двете страни, а накрая едната шатра беше бутната. Полицията е наоколо, но не се намесва.

20.20 ч. - София - за втори път в последните няколко дни се получава спречкване между част от протестиращите и обитателите на шатрите, които се намират от западната страна на паметника на Цар Освободител. 

Ехо от концерта на Роджър Уотърс. Снимка: Симона Костадинова

20.10 ч. - София - пред паметника на Цар Освободител са залепени плакати, напомнящи за посланието от концерта на Роджър Уотърс в петък. 

20.05 ч. - София - на площада идват групи от "закъснели" протестиращи, които идват от площад "Независимост". Тази вечер шествието потегли доста по-рано от обичайния час.

Снимка: Симона Костадинова

19.55 ч. - София - протестът пристига пред Народното събрание с викове "Мафия" и "Оставка". на площада има около 200 души

Снимка: Симона Костадинова

19.50 ч. - София - след ул. "Раковска" шествието е посрещнато от малка група протестиращи, които са дошли от Благоевград

19.45 ч. - София - шествието тръгва към парламента. 

19.30 часа. - София - протестиращите се събират на пред Министерски съвет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!