Из делниците на един луд (12-16 август)

Тони Филипов, д-р 18 август 2013 в 13:02 25082 13

Из делниците на един луд

Понеделник, 12 август

Голяма драма направиха медиите от т.нар. "Тайна вечеря на президента" в Пловдив. На молитвения ифтар, даден от главния мюфтия, допуснали турски журналисти, но български не. И нашите много се засегнаха. Не знам защо го приеха толкова болезнено. Даже, между нас да си остане, мина ни мисълта дали не е щото са се били настроили и те да поядат пилаф и баклавички… Има такива журналисти. Но отхвърлихме тази мисъл, защото този тип поведение е специалитет главно на светските репортери. Политическите не правят такива работи. Не и за едното ядене само… Не, възмущението им е принципно и ние го подкрепяме. Не може президентът да си шушука тайно по кьошетата с турския вицепремиер, а иначе на всяко стани-седни да говори за прозрачност.

По радиото питат Лютви защо не се съберат веднага и да отхвърлят президентското вето. „Ние, вика, бихме могли да проведем заседание утре и да повторим гласуването. Това би било неглижиране на президентската институция. Държавен глава е това! Ние дължим достатъчно сериозно отношение към акта на държавния глава.”

Дали е откровен, как мислите? Лично ние малко сме изненадан, че един български политик е способен да изпита такива подобаващи чувства.

Е, хората се променят. Например доскоро бяхме готов да се закълнем, че Нидал Алгафари е ляв мислител, свързан с БСП. Обаче чета какво рекъл: "На всеки е ясно, че това правителство се крепи на онази гнусна ръчичка, която натисна едно бутонче. Ръчичката на Волен Сидеров… При повторното гласуване на бюджета тази ръчичка пак ще натисне правилния бутон, защото му се плаща и получава власт…”

Интересно защо така се обърна? Дали вече не му ценят съветите, или нещо друго…

„24 часа” преразказва дописка от "Дейли мейл" за некой си Ерик Нори от градчето Ларго в САЩ, обявен за най-големият карък в света. Наскоро Нори бил на почивка на Бахамите и акула му гризнала крака. Преди това го удрял гръм, хапала го гърмяща змия и два пъти го нападали маймуни.

Фране Селак и снимки от някои от премеждията, които е преживял.Фране Селак и снимки от някои от премеждията, които е преживял.

Има много по-тежки случаи от тоя. Които ни четат редовно вероятно ще си спомнят за хърватина Фране Селак, за който сме писали преди години. Е той наистина е голям късметлия, или голям карък – въпрос на гледна точка. Тоя пич беше претърпял 7 ужасни катастрофи и все оцелява. Първо пада от самолет, но върху купа сено, даже и не се натъртил. После влакът му дерайлира в ледена река, 19 загинали, а той само със счупена ръка. После пък автобусът му пада в заледена река, но пак оцелява. Колата му се пали, но успява да скочи секунди преди да избухне резервоарът. Втори път му се пали, и той пак се спасява само леко опърлен. Блъска го автобус, после пак автомобилна катастрофа, колата му пада в 90-метрова пропаст, но Фране успява да изскочи. И отгоре на всичко имал четири неуспешни брака, което се равнява на поне още 8 катастрофи... През 2003 г., когато Фране е вече на 74 г., си купува билет от лотарията за пръв път от 40 г. и удря джакпот от 860 хил. евро.

Какво ли нема по света.

„Чехия с температурни рекорди и без правителство”, пише „Новинар”.

Ние поне правителство имаме…

Вторник, 13 август

Бащата на валутния борд у нас Стив Ханке се пошегувал в профила си в туитър с парламентарната ваканция в България: "Българският парламент е във ваканция. Супер! Законът на Гедеон Джей Тъкър гласи: "Животът, свободата или имуществото на никой човек не са защитени, докато законодателите заседават."

В тази връзка имайте предвид, че може би на 16 август, петък, ще заседават за малко, за да отхвърлят ветото на президента по актуализацията на бюджета. Не мисля, че за ден-два могат да направят голяма пакост, но все пак…

БСП ще променя Закона за горите. „Целта, обяснява Корнелия Нинова, е да спрем безконтролната сеч, да помогнем на българските дървопреработвателни предприятия, да намалим цената на дървата за огрев два пъти…"

Ще я намалят, не е трудно. Бойко как продаваше дървата на 36 лв. кубика. Просто хората трябваше да идат до съответното горско и да си вземат. Е, на някои места се оказа, че няма такива дърва, на доста места, да не кажа на всичките… Но Бойко какво е виновен, той направи каквото зависеше от него. При БСП е малко по-сложно, защото има някои подозрения, че на места дървесната мафия се предвожда от местните депесари…

А пък по повод днешния Международен ден на младите хора Нинова каза, че БСП почти на 100% си били изпълнили обещанията към тях. Ало, младите! Това беше! Останалото си го знаете. Между другото, така и не мога да разбера защо всички ви насочват към Терминал 2, след като евтините линии оперират от стария терминал?

Норвежкият премиер избра необичаен подход за общуване с народа, пише „Труд”. Йенс Столтенберг прекарал половин ден зад волана на такси из Осло. “За мен е важно да чуя от първо лице какво мислят хората…”

И какво толкова му е необичайното?! Борисов например го прилага още от времето, когато беше кмет. „Моята социология знаете ли как я правя – сядам на едно кафе и питам който се падне: „Какво мислиш за кмета?” И респондентът, който няма откъде да го познава, откровено му казва какво мисли. Този метод се употребява дори и от някои социолози. Например Мира Радева. Проф. Фотев го нарече „простонародна социология”.

Британско изследване, цитирано от „Дейли мейл", установило, че повечето жени приемали значително по-леко развода и били по-щастливи от мъжете в продължение на пет години след края на брака. При мъжете ощастливяването било много по-слабо изразено.

За какви глупости харчат парите на данъкоплатеца! Ами естествено, че жената ще е по-щастлива! Като му вземе къщата, колата и половината кинти, що да не е щастлива поне пет години, доде профука всичко?! А той, също така съвсем естествено, ще изпитва смесени чувства – на радост, че се е отървал и на скръб и жалост, че пак трябва да почва почти отначало… Той затова един пич, разведен пич, казва така: „Не мисля, че ще се оженя отново. Просто ще намеря жена, която не харесвам и ще й дам една къща.” Чиста работа и далеч по-евтина.

Бракоразводни торти.Бракоразводни торти.

Наистина, само с глупости се занимават така наречените учени. От жегата ще да е. Друго британско изследване пък показало, че вероятността съпрузи с наднормено тегло да поискат развод е три пъти по-малка отколкото при стройните и елегантните. От анализираните 2708 случая, 2054 (близо 76%), били свързани с хора от леките категории до 90 кг., 493 случая били при хора между 91 и 113 кг. (18.21%) и само 143 (5%) бракоразводни дела били заведени от тежащи над 113 кг. Изводът е ясен: вземете си дебела жена, за да е вечно ваша. Излиза, че почти пълна гаранция за съпружеско дълголетие има само при двойките, чието общо тегло е над 226 кг.

Трето британско проучване, цитирано от сп. "Космополитън", установило за какво мислят мъжете по време на секс. И за какво мислите мислят? Пак за секс! Мислели за тройки, секс с приятелките на жена си, колежки от службата, съседките и т.н. (Лично ние сме склонен да оспорим това изследване още на ниво методология. Както сме казвал, по време на секс на мъжа му работи само гръбначният мозък. През останалото време и той не работи…)

Много по-сложен обаче е въпросът за какво си мисли жената по време на секс. Това е направо безотговорен въпрос. На практика за всичко може да си мисли. Може да си мисли дори, че таванът е напукан и трябва да се боядиса наесен… (Това е действителен случай, за който съм споменавал в първата си книга.) Сложно нещо е жената и никой не може да я разбере. А и не знам дали е необходимо. Поетите казват, че не трябвало да се разбира, а да се обича и да се уважава редовно. Сега се сещам, че съм чел някъде какво бил рекъл колегата д-р Клавдий Гален още преди две хиляди и кусур години: „Всяко животно е тъжно след секс, с изключение на жената и петела.” А колегата ги е разбирал тия работи. Той например е измислил тест как да се разбере в коя жена е влюбен даден мъж. Слага се ръка върху пулса на мъжа и бавно му се изреждат имената на заподозрените. При съобщаването на точното име пулсът му неизбежно се забързва. След него и Авицена е прилагал подобни методи (Вж. „Името на розата”). И той е бил голям специалист. Смятал е, че любовта е болест, която се лекува успешно само с брак. И си е така, бракът е излекувал много любови.

Сряда, 14 август

„24 часа” писа оня ден, че от ЕНП пратили хабер на Борисов да отстъпи председателското място в ГЕРБ на някой по-одобряван политик, например Томислав Дончев, който бил уважаван и навън, и в средите на сестринските партии у нас. Така щял да се разчисти пътя за единодействие на ГЕРБ и Реформаторския блок. А Бойко да остане като почетен председател.

Вчера председателят на ЕНП Мартенс лично опроверга в профила си в туитър: "Твърдо подкрепям ГЕРБ, партия-член на ЕНП и нейния лидер Бойко Борисов."

Но в случая е интересен коментарът на Борисов. И той цени високо Дончев, но не чак толкова… „Той е прекрасен ръководител и би бил прекрасен председател на партията. Но му трябва още време.” И за себе си вика, че му било рано да го играе храстче: „Когато остарея, разбира се, всички тези хора ще си направят конгрес, ще си изберат ръководство. И ако считат, че това, което съм направил, е добро, могат да ме оставят почетен председател…”

Като остарее?! Представяте ли си!? И като знаете как човек психологически е склонен непрекъснато да отмества границата на остаряването… Тодор Живков до 78 г. не остаря. А за Бойко съм ви казвал, ако не се лъжа, че си е взел костенурка, за да проверял верно ли живеят до 200 години… Не, не. Изходът от тая драма няма да е такъв. ГЕРБ ще изчезне, Борисов ще остане. Не стана ли така с НДСВ, СДС, ДСБ… Недейте да спорите, верно, че ги има, но само номинално. Така ще стане и с БСП, ако ги поръководи още малко Станишката.

Таня Дончева оня ден много правилно го беше описала: „Смятам, че този лидер в своите представи е пожизнен председател на БСП. Защото един самовлюбен човек с комплекси поради недостатъчни възможности не може да взема решения. Той няма дълбочина да вникне в определен въпрос… Неговите кадрови хрумвания отдавна не учудват никого.”

С една дума повърхностен самовлюбен некадърник, който се обкръжава с тъпанари. Да беше единственият…

А правителството, вика Дончева, е дадено на концесия на двама-трима олигарси. „Това е нещо нечувано! Още по-нечувано е да се прави от лява партия, която би трябвало по дефиниция да защитава интереси на социално слаби, бедни и пр.”

Би, но не би…

Четвъртък, 15 август

Димитри Иванов яко е подпалил моторетката в „Сега”: „Стига съм казвал хейтъри, ще казвам лайна.” И верно лайна казва и тъпи копелета: „Не, бе, РЕВиЗОР. Не ти е Творецът виновен. Нито си ти виновен, че си лайно… Не ме е страх да ви възразявам, лайнари и лайнарки хлевоусти… Но вие, форумни лайна, не искайте пред вас да се покая и да коленича. Коленичи се само пред Бога, не пред лайна…” И така нататък. 13 пъти е употребил лайно и лайнопроизводни. Явно много се е ядосал.

Между другото, точно вчера четох за много интересна форма на синестезия. Синестезията е особено смесване на сетивните усещания, при което човек вижда звуци, чува цветове, такива работи. Но британецът Джеймс Уонъртън имал особена форма на синестезия - усещал думите на вкус! Като чуе дадена дума и получавал спонтанно вкусово усещане върху езика си. Да пази Господ!

Но да не се отплесваме. Димитри е прав и напълно го разбираме и подкрепяме. Да пишеш часове, а понякога и дни един текст и после да мине някой през форума и да се изтакова и на текста, и на автора, не е от най-приятните неща…

„Жени ще стрелят по снимките на съпрузите си”, пише „Труд”. В Панагюрище, тази революционна столица на България, на 17 август ще има събор на ЛРС „Глиган". В рамките на тържествата ще има и много забавни мероприятия, като например жени ще целят с въздушни пушки снимките на съпрузите си. Голямата награда за тая, дето му е вкарала най-много пъти съчмата в красното чело, била кутия бренеке за глигани. И това ако не е скланяне към убийство, здраве му кажи. В Панагюрище не се шегуват нито мъжете, нито жените. Можете да вярвате на д-р Филипов, който е наполовина панагюрец.

Като казах наполовина, та се сетих. Ало, пенсиите! "Дейли мейл" съобщава, че яденето на сьомга веднъж в седмицата може да намали наполовина риска от развитие на ревматоиден артрит. Ако не обичате сьомга (защото от статистиката и от лични наблюдения знам, че много пенсионери я отбягват), можете да ядете треска. Но не ви съветвам, понеже треската е на цени съпоставими със сьомгата, а за да има ефект трябва да консумирате четири пъти повече. Затова все пак ви препоръчвам сьомгата, ако и на много от вас да им се вижда малко тлъстичка.

Карта на софийските квартали. В. „Преса”. Карта на софийските квартали. В. „Преса”.

„Новинар” се гаври с „Преса”: „Столичният квартал „Овча купел“ вече носи името „Овча п*тка. Поне така излиза според карта на София, публикувана в броя от вторник на вестник „Преса“.

Във вестника на Тошев написали дописка за голямата токова авария в София и направили карта на засегнатите райони. И на картата „Овча купел” е станала „Овча…” еди какво си.

От „Преса” се извиняват: „На стр. 2 е допусната техническа грешка… Поднасяме извиненията си…”

Да, бе, техническа… Според нас в редакцията на „Преса”, по-точно сред страньорите, има сексуален маниак, предполагам зоофил. Оня ден в Гърция осъдиха един поляк, изнасилил куче. Ако съм разбрал правилно, компютърен специалист.

Петък, 16 август

Премиерът Орешарски бил на празничната литургия за Голяма Богородица в Троянския манастир. По този повод „Преса” пише: "Поклонници искат да пипнат Орешарски". Те и протестиращите в София искаха да го пипнат, ама…

След литургията Орешарски посетил Орешака, игрослови „Стандарт”. И си харесал един нож: "Това е нож за мен". Не бил кухненски. Не мога да ви кажа защо се въоръжава.

Бургазлийката Маруся Русева намерила в Созопол пакет с 12 хил. евро. Ей тъй, пред вратата на къщата ги намерила. След кратко колебание ги предала на собственика.

Не знам за вас, но ние много пъти сме разсъждавал дали сме способен на такъв героизъм. Когато дедо Петър Дичев от с. Недялско намери чанта с 3000 лв. и ги върна, дълго мислихме. И когато една пенсия в Пловдив намери и върна $11 000. А също и когато оня сиромах кантонерът върна чантата с милионите… И така сме го мислил, и инак сме го мислил… Да ги намерим, па то лесно. Ще решим на място. Досега сме намирал само до 7 лв. – веднъж на стотинки и веднъж на цяло. В „Новинар” голямо интервю с бащата на бодиарта у нас Иван Яхнаджиев. Представят го като екстравагантен творец, с шантавите очила, зелени мокасини, клоунски панталон на райета... И всичко това страшно му отивало. Самият бодиартист вика: „Не намирам нищо смущаващо в това, че съм се къпал с кокошка, че стоя в банята с чадър, че съм правил бодиарт с петел, зайци… Така ми идва.”

Ексцентричен е, но все пак не е стигнал до висотите на Пиеро Манцони и Merda d'artista. Но пък през 2002 г. му дойде да отпразнува 54-я си рожден ден с ритуално изкъпване. И вестниците го изтипосаха по организъм. Само с една шапка. На едни снимки с шапка отпред, на други с шапката горе…

Всеки си има странности. Моят приятел Селин вика, че “всеки човек на този свят гледа накриво манията на съседа си…” Но ние не сме такъв. Само веднъж се подразнихме на Яхнаджиев. Когато поиска да прави бодиарт на Лили Иванова. Видя ни се доста геронтофилско, въпреки че малко преди това тя се съблече за Плейбой… Както и да е. Простихме му, когато коментира, че гайките и болтовете, които рисува Бойко, са девиантно поведение. Поне за художник.

Яхнаджиев изрично подчертава приноса на президента Първанов за развитието на бодиарта у нас: „Той направи голям пробив в тази област, тъй като не се уплаши и рисува заедно с мен. След това и останалите политици се поотпуснаха.” Нормално е, дето вика Лютвито, „Държавен глава е това!”

Яхнаджиев изрично подчертава приноса на президента Първанов за развитието на бодиарта у нас: „Той направи голям пробив в тази област, тъй като не се уплаши и рисува заедно с мен. След това и останалите политици се поотпуснаха.”

Нормално е, дето вика Лютвито, „Държавен глава е това!”

От ония дни пак бяха обявили Горбачов за умрял. Михаил Сергеевич лично опроверга клеветниците: „Не е верно, рече, жив съм.” Пенсиите, да ви кажа действителен случай в Русия. Отишъл един дедушка в секс шопа и рекъл на консултантката (продавачка по нашенски): „Дъще, разочарован съм от половия си живот, от изхода на Студената война и от Перестройката. Да имате надуваем Горбачов?”

Като изляза по центъра ще погледна какъв асортимент се предлага у нас и ще ви напиша. Спокойно, наясно съм, че част от вас са пред НДК, другата част на пл. „Независимост”. Ще гледам да има за всеки…

To be continued

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!