Бареков към Ердоган: Не злоупотребявайте с ниското ниво на Плевнелиев и Борисов

14 август 2013 в 15:25 11890 166

Николай Бареков. Снимка: БГНЕС
Николай Бареков. Снимка: БГНЕС

Шефът на TV7 Николай Бареков записа видео обръщение към турския премиер Реджеп Ердоган, което публикува в личния си блог.

В клипа тв водещият призовава турския политик да не злоупотребява с "ниското ниво на българските политици", като визира президента Росен Плевнелиев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Според Бареков те се "заиграват" с турската държава и нейните политици, да за спечелят гласовете на турските граждани с право на вот у нас.

"Уверявам Ви, че г-н Плевнелиев и г-н Борисов не са на необходимото международно ниво и по този начин излагат моята родина", обяснява журналистът.

Обръщението има още два любопитни акцента. Бареков заклеймява насилието по време на протестите на площад “Таксим” и напомня на Ердоган, че Турция все още дължи обезщетения за около 10 млрд. златни лева към българските бежанци от Одринска Тракия.

Повод за това изказване стана вечеря на президента Росен Плевнелиев с турския вицепремиер Бекир Боздаг в Пловдив, на която бяха допуснати само турски, но не и български журналисти. По-късно от съобщение на Анадолската агенция, отразяваща визитата, стана ясно, че Турция се опитва да поеме собствеността върху отомански архитектурни паметници в България.

Клипът на Николай Бареков е с продължителност минута и 50 секунди. В него той говори на български. Не става ясно по какъв начин заснетото ще достигне до турския министър-председател.

Ето пълният текст на обръщението:

Правя това обръщение към турския премиер г-н Реджеп Ердоган в качеството си на български гражданин, който пръв зададе два публични въпроса към българския държавен глава Росен Плевнелиев и все още нямаме отговор на тези въпроси.

Г-н Ердоган, обръщам се към Вас като български гражданин с цялото ми уважение към институцията и държавата, която представлявате. Правя към Вас граждански иск турската държава и турските политици да не злоупотребяват с ниското ниво на българските политици. Нашите политици в лицето на Бойко Борисов и Росен Плевнелиев се изкушават да заиграват с Вас с цел облагодетелстване с гласовете на турските граждани, имащи право да гласуват в Република България.

Уверявам Ви, че г-н Плевнелиев и г-н Борисов не са на необходимото международно ниво и по този начин излагат моята родина, Република България във Вашите очи, в очите на международната общност и още по-лошо - в очите на българските граждани.

Чрез Вашето оръжие Касим Дал, вие поставихте унизителни искания към българската държава и то в нелепото присъствие на българския държавен глава, г-н Росен Плевнелиев.

 Използвам това видео обръщение към Вас, за да заклеймя насилието, което вашето правителство употреби срещу мирните демонстранти на площад "Таксим" и да Ви напомня, че Вашата държава продължава да дължи обезщетение от порядъка на 10 млрд. златни лева към българските бежанци от Одринска Тракия от 1925 г.

 Благодаря Ви за вниманието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!