Килъри подготвяли акция срещу хора, свързани с купуването на фонд "Доверие"

Юлиан Христов 01 август 2013 в 16:20 2438 2

Акция на ГДБОП. Снимка: МВР
Акция на ГДБОП. Снимка: МВР

Група за мокри поръчки подготвяла акция срещу двама души, свързани със сделката по купуването на пенсионен фонд "Доверие". 

Това съобщи пред журналисти днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. 

На 31 юли МВР съобщи, че е проведена спецакция, в която е разбита въоръжена организирана престъпна група, извършвала мокри поръчки. Групата е извършвала убийства, грабежи и нанасяне на телесни повреди.

Днес от МВР дадоха повече подробности по случая.

„За технологията на групата за решаване на спорове, чрез силови действия, ще ви дам следния пример - пресякохме подготовка за извършване на нанасяне на телесна повреда, придружена с грабеж на лек автомобил и финансови средства по отношение на две лица, които са свързани с така наречената сделка за закупуване на пенсионен фонд „Доверие”. Става дума за бивш директор на „Информационно обслужване” АД и за физическо лице, което има участие, като юридическо лице, свързано със съответната сделка. Пресякохме извършването на тези тежки криминални престъпления. Самото им реализиране можеше да предизвика необратим ефект върху живота и здравето на съответните лица. Анализът показва, че от извършването на грабежи от групата има и смъртни случаи. Поради тази причина, съвместните екипи от прокурор и оперативни работници от Криминалния отдел на ГД „Национална полиция” пресякоха тези деяния и едното лице беше задържано Операцията беше проведена в сряда сутринта. Използвани са Специализиран отряд за борба с тероризма, служители на ГД „Национална полиция”, СДВР и на няколко областни дирекции на МВР, в това число вътрешните дирекции на Монтана, Видин и София”, посочи още Лазаров.

Групата се състои от 15 участници, в което има ядро от постоянни участници, и други, използвани според възможностите им и уменията им, които са участвали в различна конфигурация в извършването на престъпления. Валентин Янев, един от двамата ръководители на групата. Той е участвал в две убийства - на Йордан Цонков-Джиди и на Кочо Михайлов. За момента МВР отказва да посочи имената на поръчителя на двете убийства, но той е задържан и част от групата. 

Джиджи, известен повече като касоразбивач №1, беше показно убит през януари 2009 година с автомат "Калашников" в автомобила си. Той е смятан за извършител на най-големите неразкрити банкови обири в България. Йордан Цонков е свързван и със сочения за наркобос Христофорос Аманатидис – Таки. Според запознати именно той е обучавал Таки в ранните години на престъпната му кариера на люлински автокрадец.

Кочо Михайлов, по-известен още като Кочо Циганина или Дебелия, беше разстрелян през април същата година. Той е познат на полицията като наркопласьор и сутеньор.  

От прокуратурата отказваха да потвърдят дали зад групата стои Антон Петров-Хамстера, който е подсъдим заедно с Алексей Петров в делото "Октопод". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!