Брендо получи 20 г. затвор в Италия

Юлиан Христов 09 юли 2013 в 09:13 4293 4

Евелин Банев - Брендо Снимка: БГНЕС
Евелин Банев - Брендо Снимка: БГНЕС

Евелин Банев-Брендо беше осъден 21 години затвор от италианския съд.

Соченият за кокаинов крал бе признат за виновен за участие в престъпна група за трафик на наркотици, съобщава "Монитор". Съдът уважи искането на прокурорката Алесандра Долчи, която поиска 20 г. затвор за Брендо. Това е и  максималният срок на лишаване от свобода за такова престъпление, предвиден в италианското законодателство.

Присъдата бе прочетена в аулата бункер на миланския затвор „Сан Виторе" вчера малко преди обяд от председателя на съдебния състав д-р Енрико Мандци. Така на практика приключи продължилият близо четири месеца мегапроцес, който стана известен у нас и в Италия с названието „Кокаинови крале".

Освен Банев по делото бяха подсъдими още четирима българи, един италианец от български произход, шестима италианци, един словенец и един румънец. Процесът бе организиран по бързата процедура при закрити врати и без разпит на свидетели, заради което всички присъди бяха намалени автоматично с една трета от предвидените от закона наказания за съответните престъпления.

Избраният от осъдените съкратен процес обаче не пречи наложените им вчера наказания да бъдат обжалвани в предвидения срок.

Освен присъдата на Брендо, която съответства изцяло на поисканата от обвинението, наказанията за останалите четирима българи са по-малки от претендираните от прокурорката Долчи. Така например Тинко Гарев, който е смятан за дясна ръка на Банев, е осъден на 15 г. затвор или с три по-малко от пожеланите от обвинителката на процеса 18 г. лишаване от свобода. 

Заради отпадането на едно или друго обвинение Радослав Атанасов вместо 14 г. затвор получи 10 години, Захари Марков - 9 г. и 4 месеца вместо 11 г., а Ивайло Йорданов - 6 г. и 4 месеца вместо 9 г. Италианецът от български произход Николай - Силвио Йовчев, пък би трябвало да лежи в затвора 7 г. и 2 месеца вместо 9 г., защото сътрудничил на правосъдието.

Евелин Банев-Брендо може да обжалва присъдата си пред български съд, който от своя страна пък да я намали. Такава съдебна практика вече има сред някои българи, залавяни с дрога зад граница, отбелязва изданието. За целта Банев не трябва да жали присъдата си в Италия, а да подаде документи за екстрадиция с цел да бъде преместен в наш затвор.

Евелин Банев - Брендо вече беше осъден и от български съд по обвинение за ръководене на група, която изпрала над 21 млн. евро от наркотици. Ако процесът в Италия обаче приключи за 4 месеца, то у нас той се точи от 2007 година. По него Банев получи 7,5 години затвор на първа инстанция

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови