Бившият ректор на МУ-Варна Анелия Клисарова е новият образователен министър

Вероника Шербанова 27 май 2013 в 17:29 5135 1

Анелия Клисарова
Анелия Клисарова

Анелия Клисарова беше предложена от кандидата за премиер Пламен Орешарски за министър на образованието и науката. 

Анелия Клисарова е родена през 1961 г. във Варна. През 1986 г. завършва медицина с награда „Златен Хипократ“ за отличен успех.

През 1989 г. Клисарова придобива специалност по медицинска радиология. През същата година тя е избрана за асистент в Катедрата по рентгенология на Медицинския университет във Варна.

Анелия Клисарова специализира в Мюнхен, Базел, Берн и др. Завършва и магистратура по здравен мениджмънт. През 1994 г. защитава дисертация за степен „доктор“, а девет години по-късно – дисертация за степен „доктор на медицинските науки“. През 1998 г. Клисарова е хабилитирана като доцент, а през 2005 г. става професор.

Между 1999 и 2004 г. е зам.-ректор по научаната дейност на Медицинския университет – Варна. Следват два мандата като ректор на висшето училище – от 2004 до 2012 г.

През 2011 г. получава орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен за цялостната си научно-преподавателска дейност. През същата година е отличен и с наградата „Медик на годината“ заради приноса й към развитието на нуклеарната медицина в България.

Клисарова е общински съветник на БСП в продължение на два мандата и е председател на комисията по здравеопазване към община Варна.  

След последните парламентарни избори стана депутат от квотата на Коалиция за България.

Проф. Анелия Клисарова беше издигната от инициативен комитет за кандидат за кмет на Варна на изборите в края на юни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови