Документите на "достойните прокурори" изтекли от ДАНС

15 май 2013 в 13:28 3500 1

Сотир Цацаров, главен прокурор Снимка: БГНЕС
Сотир Цацаров, главен прокурор Снимка: БГНЕС

Документите, разпространени до медиите от "достойни прокурори" за фалшивите бюлетини в Костинброд, са истински, не са изтекли от прокуратурата, а от ДАНС. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров. 

Ако това бяха достойни прокурори, то те нямаше да са анонимни. Аз не смятам, че те изобщо са прокурори, защото прокурорите са малко по-грамотни, категоричен е Цацаров.

Той обяви, че официалните документи, разпространени до медиите са истински, но са подбрани доста избирателно. Освен това те са предадени на агент от ДАНС, който е написал на ръка, че е получил документа, и е поставил подписа си. В оригинала, представен на медиите, се вижда и този надпис, докато в документа, разпространен до медиите, той липсва.

След като документа е предаден на агент Манашев, той е бил в ДАНС до тази сутрин, когато е върнат в прокуратурата.

Целта на разпространяването на този имейл е да се опровергае това, което бихме съобщили днес, обясни Цацаров. 

В писмото има три вещици - БСП, Делян Пеевски и аз, които сме манипулирали случилото се в Костинброд. Говори се за натиск, купуване на прокурори и дори физическа саморазправа. Готови сме да ви предоставим списък с всички прокурори, за да им се обадите и да ги питате, допълни главният прокурор.

Писмото беше разпространено от имейл с името на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Това не е моят имейл, мисля, че всички знаете моя имейл, коментира Сарафов. 

Главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че до момента не е имал техническата възможност да разпореди проверка за изтичането на документите, но ще го направи до края на деня. 

"Достойните прокурори" явно не са прочели много внимателно документите, които са разпространили, защото в доклада за експертно мнение ясно се вижда, че собственикът на печатница "Мултипринт" Йордан Бончев първоначално е заявил, че откритите бюлетини са надпечатани бройки. Няколко часа по-късно, след телефонен разговор, е започнал да обяснява, че бюлетините са технологичен брак.

Знаем много добре с кого е бил този телефонен разговор, но няма да го коментирам, категоричен е Цацаров.

Той обясни, че от машината, с която са печатани бюлетините в Костинброд, са иззети всички възможни данни, а останалото е запечатано. Данните ще бъдат прегледани с помощта на експерт от държавната печатница на БНБ. Тогава ще станат ясни начинът и времето на работа на машината, посочи главният прокурор.

По думите му няма данни да са били изнесени бюлетини преди проверката, това е било предотвратено.

Снощи до медиите беше изпратен имейл от "достойни прокурори, на които им писна да бъдат използвани". В писмото си те написаха, че "нищо в Костинбродския случай не е вярно, нито времето, нито броя на бюлетините”. 

В същото време главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред медиите в сряда, че иззетите от печатница "Мултипринт" в Костинброд бюлетини не са брак, а са са опаковани в 22 палети и надписани за различни многомандатни райони в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови