Съдът решава дали да предада Брендо на властите в Румъния

26 април 2013 в 07:53 1487 0

Евелин Банев-Брендо. Снимка: БГНЕС
Евелин Банев-Брендо. Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд решава в петък дали да екстрадира в Румъния Евелин Банев-Брендо.

Искането е на съда в Букурещ, където Брендо трябва да бъде съден за трафик на наркотици. Според властите в Румъния той седи зад трафика на наркотици от пристанището в Констанца към Западна Европа.

Брендо няма да присъства на съдебното заседание, защото е поискал да остане в Италия, където е подсъдим по трето дело за трафик. Той е отказал да се върне в България, независимо от възможността да се види с дъщеря си Лара, която преди дни беше освободена от похитителите си.

Не е ясно какво ще е решението на съдът по днешния казус, но засега съдебните власти в Румъния отказват да поемат разноските по връщането на Банев от Италия у нас.

Италианските власти веднъж отказаха връщането на Брендо в София, по това искане на Румъния. Съдебният състав, оглавяван от съдия Владимир Астарджиев, прецени тогава, че румънските власти трябва да предоставят повече подробности за временното предаване на Брендо на властите в Букурещ. Италия и България имат споразумение за връщането на Брендо у нас само за заседания по делото, в което той е подсъдим за пране на пари. Именно с този мотив италианските власти са отказали връщането му отново у нас по друг повод. Заради тези подробности българският съд днес постанови властите в Румъния и Италия да уточнят исканията си и да се направи преценка дали Брендо може да бъде върнат у нас по друг повод.

Банев вече има присъда в България. През февруари Софийски градски съд му определи 7 години и половина лишаване от свобода по обвинение за пране на пари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови