Арабските революции: Какво ще става оттук нататък?

16 януари 2012 в 23:12 445 0

fursov4-480x360
fursov4-480x360

В серия от няколко публикации OFFNews.bg ще представи анализа на един експерт,  чиито прогнози за Близкия Изток и Северна Африка вече са се потвърждавали. Това е директорът на Центъра за руски изследвания на Московския хуманитарен университет, академик в International Academy of Sciences, Инсбрук, Австрия, Андрей Фурсов. Материалите са публикувани в руския вестник „Свободная пресса”.

Това е Част 4 от поредицата. Линковете към останалите части са в края на статията.

Турция

Част от турската върхушка иска да укрепи позициите си в региона. Крушението на Сирия, в краткосрочна перспектива наистина ще укрепи положението на Турция като регионална сила. Но само в краткосрочна, понеже отстраняването или отслабването на Сирия, ще означава засилване на американския диктат в тази зона изобщо, и спрямо Турция – също.

Европа

Североатлантическият елит, в който доминират американците, е заинтересован да създава проблеми на конкурента си – Западна Европа. Европейската част от този елит играе тази игра. Достатъчно е да си спомним прякора на задължения за кариерата си на американците Саркози – Sarco l Americain.

Да си спомним войната в Югославия. Със създаването на Косово – мюсулманска наркокриминална „държава” – под Европа беше заложена бомба. И въпреки това, разбиращите проблема лидери на западноевропейските страни козируваха, доколкото западноевропейските елити са част от североатлантическия наднационален комплекс с англосаксонско ядро.

Либия

В градовете, контролирани от новата власт има кланета. Западът не протестира по този повод, не крещи за престъпления против човечеството, нали колят негови противници. Същите двойни стандарти, като в случая със сърбите и албанците. В Либия започва съпротива на племената от западна Либия, срещу племената от източната част. В племенен смисъл, страната традиционно е разделена на богат Изток, където има нефт, и беден Запад, където няма. Ясно е, че в Либия задълго е създадена ситуация на управляем хаос. По друг начин беше направено в Судан, който разделиха на Южен и Северен. Но там ситуацията беше съвършенно очевидна – американците удариха Китай, който се беше наместил там съвсем сериозно. Разделяйки Судан на две, американците проведоха антикитайска операция. Впрочем, Китай се е внедрил в някои африкански страни толкова дълбоко (например в Нигерия и Ангола), че да бъде изгонен от там без много кръв, е проблематично. С много кръв – също.

Египет

В създаващите се условия, военните едва ли ще удържат властта. Единствената сила, способна на това сега са ислямистите. Друг е въпроса че те могат да бъдат радикални, или не много. При всяко положение, в Египет, както и в целия арабски свят, епохата на откровенно светските режими отминава. Сблъскваме се с интересен феномен  - в началото на ХХІ век се връщаме в Средновековието, в някакъв футуроархаически свят   на руините на Модерна.

В такъв смисъл има смисъл да си спомним хомейнистката революция в Иран през 1979 г. Шахът на Иран беше инициатор на модернизацията, т. нар. „бяла революция”. И беше премахнат от американците за това, че се стремеше ако не към пълна независимост от САЩ, то поне към значителна автономия. Предполагаше се, че Хомейни, накогото западните спецслужби косвено помогнаха да дойде на власт, ще играе западните игри. Но той се оказа самостоятелна фигура от голям мащаб който не се заигра на „западен шах”, измете фигурите от дъската, а с нея халоса опонента. Американците получиха главоболие за няколко десетилетия. Но факта си остава факт – именно американците и западните спецслужби, като минимум косвено, подпомогнаха

В създаващите се условия, военните едва ли ще удържат властта. Единствената сила, способна на това сега са ислямистите. Друг е въпроса че те могат да бъдат радикални, или не много. При всяко положение, в Египет, както и в целия арабски свят, епохата на откровенно светските режими отминава. Сблъскваме се с интересен феномен  - в началото на ХХІ век се връщаме в Средновековието, в някакъв футуроархаически свят   на руините на Модерна.

В такъв смисъл има смисъл да си спомним хомейнистката революция в Иран през 1979 г. Шахът на Иран беше инициатор на модернизацията, т. нар. „бяла революция”. И беше премахнат от американците за това, че се стремеше ако не към пълна независимост от САЩ, то поне към значителна автономия. Предполагаше се, че Хомейни, накогото западните спецслужби косвено помогнаха да дойде на власт, ще играе западните игри. Но той се оказа самостоятелна фигура от голям мащаб който не се заигра на „западен шах”, измете фигурите от дъската, а с нея халоса опонента. Американците получиха главоболие за няколко десетилетия. Но факта си остава факт – именно американците и западните спецслужби, като минимум косвено, подпомогнаха идването на власт на ислямистите в Иран. Сега ислямистите вървят към властта в целия Близък Изток, и кукловодът пак не е близкоизточен.

Във всеки случай, Египет остава ключова страна на стика на Европа и Азия. Тя е ковачница на интелектуални кадри за мюсюлманския свят. В такъв смисъл, Египет ще играе традиционно важна роля в в региона. А виж дали стабилизираща или не, е друг въпрос.

Тунис

Съдбата на отделните неголеми страни зависи от това, как се развиват световните процеси. Китай или Индия могат да се развиват сами по себе си, не и страни като Тунис. Ситуацията в тях ще зависи от общата ситуация в света.

Арабските революции през погледа на експерта:

Част 1 - Семейство Бонано плати революцията в Тунис

Част 2 - Защо САЩ ритнаха Мубарак и качиха ислямистите

Част 3 - Защо Сирия е толкова важна?

Част 4 – Какво ще става оттук нататък?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови