Осъдиха Брендо на 7,5 години затвор за пране на пари

Юлиан Христов 15 февруари 2013 в 09:57 3399 0

Евелин Банев – Брендо Снимка: БГНЕС
Евелин Банев – Брендо Снимка: БГНЕС

Евелин Банев-Брендо беше признат за виновен по обвиненията за пране на пари, като за това получи присъда от седем години и шест месеца затвор.

Решението, което Софийски градски съд взе в петък, не е окончателно и може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Апелативния съд.

Банев трябва да плати и глоба от 30 000 лева. Той получи и забрана да управлява фирма в продължение на девет години. Брендо трябва да излежи присъдата си при първоначален строг режим, като от нея бъдат приспаднати три месеца, прекарани от него в ареста. 

Съдът определи още сумата над 21 милиона лева, която е била обект на незаконни финансови операции от страна на Брендо и неговата група, да бъде върната от подсъдимия в ползва на държавата.

Брендо е подсъдим и по дело в Италия, където отговаря по обвинения за трафик на наркотици. Делото е насрочено за март, а Банев трябва да бъде предаден обратно на италианските власти. В същото време и Румъния поиска Банев. Заповедта за арест беше издадена на 5 февруари заради обвинения по създаване на организирана престъпна група с цел трафик на кокаин. В понеделник български съд трябва да разгледа искането на румънските власти за екстрадирането на Банев. 

Условни присъди от по три години затвор с пет години изпитателен срок получиха останалите подсъдими за участие в групата за пране на пари. 

Обвиненията на прокуратурата са, че от 2002 г. до края на май 2005 г. групата, ръководена от Брендо, е превеждала различни парични суми от сметки в чужбина към българската фирма „Прайвът файнънс юниън” АД. Държавното обвинения твърди, че четиримата са превеждали парите със съзнанието, че те са придобити от наркотрафик.  

”По закон се предвижда конфискация. Когато предметът на престъплението липсва и не може да бъде конфискувано, се осъжда да се плати неговата равностойност”, обясни адвокатът на Банев Ина Лулчева. Тя е категорична, че ще обжалват, защото присъдата има сериозни недостатъци. 

”Освен това не може да се твърди, че е имало група, която е създадена, за да пере пари от наркотици през 2002 година и да не е установено никакъв превод, никаква връзка на тези хора с лица, които са осъществявали незаконен трафик на наркотици до 2004 г. според присъдата”, заяви Лулчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови