Битката за спасяването на едно дърво (снимки)

Бистра Величкова 08 февруари 2013 в 18:23 4041 4

Около този красив явор само допреди 2 месеца също се правеха живи вериги. Те обаче не успяха да го спасят.
Около този красив явор само допреди 2 месеца също се правеха живи вериги. Те обаче не успяха да го спасят.

Седмици наред граждани водят битка за спасяването на вековни дървета на бул. "Цар Борис III" и бул.  "Тодор Каблешков" в София.

Миналата неделя над 50 души  протестираха в защита на 200-годишен чинар. Тази неделя акцията продължава, а демонстрантите ще се опитат да спасят и още едно дърво в района - вековен явор.

И двете дървета са застрашени от изсичане след даденото разрешение на "Кауфланд" да строи нов супермаркет в района.

Засега предотвратихме отсичането на чинара, който се намира на "Тодор Каблешков", съобщи Стойко Дуков, кмет на район „Витоша“.

В района обаче има още няколко вековни дървета, които също са застрашени заради строежа. Затова и младежите се организират във Facebook, за да ги опазят.  

„Аз съм просто гражданин, който иска да се запази това природно богатство и да не се изсичат тези дървета, за да се строи супермаркет“, коментира пред OFFNews Габриела Петрова, една от защитниците на вековните дървета.

От Столична община коментираха, че е издадено официално разрешително за строеж на фирма „Кауфланд“.

От администрацията на район „Витоша“ е издадено разрешение за изсичане на дървета там. „То е издадено от еколога на район „Витоша“, който е преценил, че тези дървета могат да се изсекат, като е прието т.нар. компенсаторно залесяване. Това означава, че след като се изсекат настоящите дървета в района- където ще се построи новият магазин на Кауфланд, ще се засадят нови. Така се прави по цял свят и това е нормално“, коментира Владимир Калинов, шеф на „Строителен контрол“ към Столична община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови