Акад. Стефан Воденичаров е новият министър на образованието

Александра Маркарян 06 февруари 2013 в 12:28 3490 1

Акад. Стефан Воденичаров полага клетва като министър на образованието. Снимка: БГНЕС
Акад. Стефан Воденичаров полага клетва като министър на образованието. Снимка: БГНЕС

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров е новият министър на образованието. Решението за освобождаването на сегашния министър Сергей Игнатов и избирането на акад. Воденичаров взе Народното събрание със 176  гласа "за", 11 "против" и един "въздържал се".

Въпреки че от всички опозиционни партии заявиха, че ще гласуват "против" кандидатурата, освен подкрепата на 97 депутати от управляващите от ГЕРБ, "за" нея гласуваха и 28 депутати от Коалиция за България, 19 - от ДПС, 9 - от Синята коалиция, 8 - от "Атака", и независими.

По време на дебатите и гласуването Игнатов не беше в залата.

Симеон Дянков

Кандидатурата, издигната от премиера Бойко Борисов, бе представена пред депутатите не от министър-председателя, а от заместника му и финансов министър Симеон Дянков, който преди време определи учените от БАН като "феодални старци".

"Освен че е световен учен, имам честта да познавам акад. Воденичаров и като директор на институт на БАН, а през последните два месеца - и като председател на БАН. Той е отличен управленец", заяви Дянков.

"Синята коалиция няма да подкрепи тази номинация. Няколко месеца преди изборите един нов министър не може да завърши някакъв образователен въпрос. 100 дни е времето, необходимо на човек да поеме и управлява един сектор. Такава промяна не може да бъде аргументирана. Политическият смисъл на тази промяна е налице - правителството решава в края на мандата да приключи войната с Академията и да облекчи предизборната си кампания", заяви бившият министър на образованието в кабинета "Костов" Веселин Методиев.

Той обаче бе категоричен, че досегашният министър Сергей Игнатов не се е справил добре, визирайки проблемите във фонд "Научни изследвания".

"ДПС няма да подкрепи кандидатурата, но не защото оспорваме качествата на акад. Воденичаров - той е достоен, достолепен учен не само от национална, но и от световна величина. Но какво ще направи новият министър за 4 месеца", попита лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той се обърна към Дянков с думите: "Вие представихте единствено личните качества на акад. Воденичаров. В това решение обаче има и друга част - освобождаването на министър Сергей Игнатов. Защо си отива Сергей Игнатов? Той беше предложен от вас. Сергей Игнатов беше един от най-слабите министри в новата ни история. Той се провали и  по отношение на фонд "Научни изследвания", и като министър. Той дори не зададе политика, тя беше зададена от вас".

Местан обвини управляващите, че са разпънали чадър върху ръководството на фонд "Научни изследвания" и Игнатов. Ръководството на фонда и Игнатов подадоха оставки именно заради скандалите за раздаване на държавни пари  "на свои хора и фирми" в конкурсната сесия на фонда за 2012 г.

От Коалиция за България също обявиха, че няма да гласуват "за" кандидатурата отново с мотив, че акад. Воденичаров е прекрасен учен, но като министър няма да може да направи нищо до края на мандата на ГЕРБ.

"Като министър на академик Воденичаров му е зададена рамката на действие и поведение. В тази сфера на академик Воденичаров политически нищо не му е дадено да направи нищо", заяви депутатът от БСП Георги Божинов.

"Колегите от ПП ГЕРБ безусловно и дълбоко убедени ще подкрепят тази кандидатура безрезервно", заяви Снежана Дукова от ГЕРБ.

"Да, остава малко време до тях, но аз имах възможността да чуя изложението на акад. Воденичаров с неговите не много, но важни политически приоритети. Щастлива съм, че той постави като първи приоритет приемането на Закона за предучилищното и училищното образование", каза още тя.

На фона на хвалебствията към кандидатурата за нов министър синият депутат Иван Иванов обърна внимание, че акад. Воденичаров бе в инициативния комитет, подкрепящ изграждането на АЕЦ "Белене" и определи този факт като "притеснителен".

Сергей Станишев и Михаил Миков

Изключително несериозно е да се правят промени в кабинета 5-4 месеца преди изборите, заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев. Той определи мотивите на премиера за промяната като "чисто политически".

"Това стремеж да се потули ясен факт - че за първи път министър-председателят получи ясно "не" на неговия призив за гласуване с "не" на референдума. Той получи личен вот на недоверие от гражданите", каза Станишев.

Не завиждам на акад. Воденичаров, че ще бъде в един кабинет с Дянков, който обяви учените за "феодални старци" и който води целенасочена политика за унищожение на българската наука, подчерта още той.

Председателят на образователната комисия в НС и депутат от "Атака" Огнян Стоичков, също като Местан, поиска да чуе официалните мотиви на управляващите за смяната на Сергей Игнатов.

"На какво се дължи тази еволюция, защо председателят на синодалните старци, главният синодален старец ни се предложи за министър на образованието", попита от трибуната Стоичков. Той зададе и въпроси към Воденичаров:

"Понеже ФНИ стана първопричината като че ли за оставката на министър Игнатов, въпросът ми към акад. Воденичаров е споделя ли тезата, че Фондът трябва да се превърне в дирекция на МОМН? Вторият ми въпрос е Законът за предучилищното и училищното образование финансово обезпечен ли е? Проведохте ли разговор в тази насока и какви са резултатите?".

Отговор на питанията си обаче не получи.

"Нямам знак от акад. Воденичаров, че иска да излезе на трибуната. Не мога да го задължа", каза председателстващата заседанието Цецка Цачева в отговор на брожението от залата заради това, че в този момент тя прекрати дебатите и обяви режим на гласуване.

Министърът на образованието Сергей Игнатов подаде оставка на 28 януари по искане на премиера Бойко Борисов след като Инспекторатът на МС установи около 60 нарушения в провеждането на конкурсната сесия за 2012 г. на фонд “Научни изследвания“, който е на подчинение на министъра. Проверката на Инспектората бе провокирана от протести на учени, които обявиха, че ръководството на фонда е осигурило разпределяне на държавната субсидия в размер на 14 милиона лева между “свои” фирми и приближени лица. Управителят на фонда Христо Петров и шефът на изпълнителния му съвет Рангел Гюров също подадоха оставки. Кандидатурата на акад. Воденичаров беше издигната от премиера Борисов на 30 януари. Тогава премиерът уточни, че Воденичаров ще е в неплатен отпуск от БАН, докато е министър. Според устава на Академията обаче мандатът на председателя се прекратява предсрочно при невъзможност за изпълняване на задълженията за повече от 4 месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови