Из делниците на един луд (14-18 януари)

Тони Филипов, д-р 20 януари 2013 в 18:21 16082 14

 

 Понеделник, 14 януари

Дянков вика, че 500 от общо 3000 служители на Агенция “Митници” били проверени за фалшиви дипломи. 240 от тях вече са уволнени, тъй като дипломите им били менте. Продължавала проверката на още 246 “любопитни” случая.

Ако от 3000 митничари 240 са с фалшиви дипломи, а още 246 са „любопитни” случаи, то явно поне една трета от митничарите са с нередовни китапи, издадени от вузове в Украйна, Молдова и др. центрове на прогреса. Имало случаи на хора с дипломи за магистър, без да са завършили бакалавърски курс. Което теоретично е невъзможно, но в живота се случва. Когато се разшумя около Георги Харизанов („Бил Гейтс от „Напоителни системи”), младежът обясни: "Не съм се дипломирал, сега си възстановявам студентските права, за да довърша и получа бакалавърска степен. Трябва ми, за да завърша започнатата магистратура по публична администрация…”

Епоха на калинки, к’во да се прави…

Колегата Сашо Симов писа, че Умберто Еко бил рекъл, че на човечеството били необходими векове, за да се научи да чете наум, защото в средните векове всъщност всяко четене е било на глас. И си е така. Чак в Късното средновековие четенето почнало да става интимно занимание. Но историята не е необратим процес. Случва се да тръгне и на заден. В смисъл четенето на глас, или поне четенето с мърдане на устни, отново да стане норма в най-горните слоеве на обществото…

Следенето на реда с пръстче е реликт ако не от друга епоха, то поне от друга възраст…

Утре е Бангу Васил, индобългарската Нова година. Вечерта на 13 януари цялото семейство се събира вкъщи, ако може да се побере, де... Майката пали печката отрано и готви птица, по възможност гъска, с кисело зеле по цигански. Както съм ви казвал, специфичното при гъска със зеле по цигански е да се открадне гъската. После се готви по български. Другото специфично е да се намерят/откраднат дърва. В тая връзка «Стандарт» съобщава, че в Сливенско група от шестима индобългари, въоръжени с моторни резачки, хоризонтирали една градина от 20 дка бадеми за нула време. Пред полицаите обяснили, че им било студено…

В Айтос пък неизвестни злосторници отсекли 220 едногодишни черешови дръвчета от вносни сортове. Според местните най-вероятно било дело на конкуренти. Та вижте какво излиза: циганите са секли, щото им е студено, но българите от злоба, завист и други долни чувства.

На циганите им станало студено, щото те, за разлика от българите, никога не се запасяват с дърва през лятото. Както сме отбелязвали и друг път, те са интуитивни привърженици на тойотистката организация на труда. Например стриктно прилагат системата „кан-бан” - навременната доставка, с която се ликвидират разходите за складови наличности от огромната номенклатура, необходима за бита. Между другото, като споменахме тойотизма, казвали ли сме ви, че според нас премиерът го практикува в сферата на мисленето? Забелязал сме, че мисли на място, като се наложи. Така де, що трябва да държиш ненужни мисли на склад…

„Умни ледчета ни казват кога да оставим чашката”, съобщава „Новинар”. 23-годишният студент от Масачузетския технологичен институт Даирия Данд изобретил кубчета за лед, снабдени със светодиоди, акселерометри и инфрачервени предаватели, които в реално време показвали колко сме пияни, пишат колегите. Кубчетата променяли цвета си като светофар в зависимост от нивото на течността в чашата. (Значи показват колко сме изпили! Колко сме пияни е съвсем друго нещо!) Първо давали зелено, после жълто и накрая светвали в червено – знак, че черпещият се трябва да спре. Ако продължи, изпращали есемеси до приятелите му да идат да си го приберат. И на жена му може. А най-добре на тъща му, Добринка… Да иде Добринка да си прибере зетчето… Да не дава Господ никому… Никога няма да разбера защо превъзпитаването на тъщата се води домашно насилие. Тя каква работа има дома ти?! Ама айде да не почваме пак тая болна тема…

Казах, че може и тъщата, щото се сетих за един в Чиксалън, Пазарджик. Беше заковал на един тапициран стол дръжки, изглеждаше досущ като японски паланкин. Вечер къде 11-11.30, като затваряше кръчмата, жена му и тъща му отиваха с паланкина и си го отнасяха дома като чугун, пардон, шогун... Никакви есемеси, никакви лиготии…

Once upon a time… Вече и там се били изметнали нравите. Имало случаи, при това не единични, на биени мъже. Един с тиган, един с ютия, един с кантарджийския топуз… И при това трябва да се има предвид, че много инциденти остават тайна за обществеността. Защото има голям „скрит вот” по престижни съображения…

Но то не е само в Пз. Както изтъкна наскоро психологът Христо Монов, "Майките вече пият и бият повече от бащите."

Да, България става все по-неподходящо място да си българин, да си мъж, да четеш без да си мърдаш джуките…

Вторник, 15 януари

„Пиян лекар се оказа... жена”, хвърля ни „Труд” в джаза. Как може човек да се напие до степен да си смени сексуалната ориентация?!

Вълнуващото откритие за лекаря-жена било направено в Института по криминалистика, съобщава „Сега”. Там били изпратени пробите на д-р Атанас Дамов от Дупница, който отишъл на работа пиян на чалтик. Не че се съмняваме в компетентността им, но от някои случаи през последните години сме останали с впечатлението, че ДНК анализите не са им най-силната страна… Имаше някакъв косъм, който трябваше да разкрие убиеца от Борисовата градина, който косъм го пратиха в Австрия и от там им го върнаха, щото бил кучешки… Във форума на „Сега” един пич го напомни.

Пак казваме, не че се съмняваме в компетентността им, но току-що четохме една статия на колегата Бакалов в e-vestnik, как от ГДБОП му писали с искане да им представи „цялата налична информация” за ай пи адреса на сайта си. „Някой ги е излъгал, пише колегата, че така могат да разкрият някого и те сега тероризират сайтовете да им дават информация. Защото така отчитат дейност - “вземахме му ай пи адреса”. И после какво?”

Как какво бе, Бакалов, имат му ай пи адреса! И като им потрябва, знаят къде да го намерят! Разбира се, ако си седи на ай пи адреса, де… Лично ние не седим през цялото време.

Ало, пенсиите, почнали сте да се взаимопрониквате, а това е белег за пълен разпад във вашето съсловие! Полицията в Кюстендил задържала 84-годишна госпожа, защото чрез телефонна измама успяла да вземе 800 лв. от една по-млада от нея (но не с много) госпожа. Хванали я и тя признала, че само през последния месец е ужилила трима свои набори и е прибрала общо над 2000 лева. Всичките ги хванала на кукичката с историята за катастрофиралия внук, дето блъснал дете… Вестниците, вероятно водени от разбирането, че не е правилно да се етнизира престъпността, не съобщават дали бабата е българка, или индобългарка. Но като знаем, че в Кюстендил има голяма индобългарска диаспора, не го изключваме. Между другото, май и г-н Цветанов е на нашето мнение. Оня ден Кулезич го попита дали ще отречете това, че нараства битовата престъпност? Не отрече напълно. – „Има, вика, региони, в които можем да кажем, че има леко завишаване... Но ние не трябва да приемаме, че битовата престъпност е функция само на МВР! Защото тя е свързана с осигуряването на съответната трудова заетост, на интеграцията на ромите. Знаете, че с приемането на националната стратегия за интеграция на ромите, там говорим за комплекс от мерки, които са интегритет на секторни политики.”

„Интегритет на секторни политики”? Само си го записвам, па като ми остане време ще го осмислям. Както виждате, престъпността според Цветанов е функция на МВР и на индобългарите…

Двете функции на престъпността в сблъсък.

Но за пенсиите говорехме. „Баща и син старци си спретнаха обедно меле”, пише „Новинар”. И това заглавие е малко като пияния доктор. Макар че не можем да не признаем, че е трудно да се предаде в едно кратко заглавие как 89-годишен баща и 69-годишният му син се напили още на обяд и се изтрепали със столове и ножове… Общата възраст на участниците в кървавия екшън е 160 г.! (Колкото и при телефонната измама!) Представяте ли си? Накъде отиват тия пенсии, бе?!

Вероятно тези процеси са доловили сценаристите на сериала "Под прикритие" и са ги изразили в думите на един от героите: "Престъпник не се раждаш, престъпник умираш."

Боже, пък един читател какво ми написал… Потресох се… Кутрето на Дянков не се казвало Джиджи, а Дейзи! Ами ти сливи ли имаше в устата да ни съобщиш по-рано, бе?! Кел файда да ни го казваш сега, когато цяла България го знае като Джиджи? И хората даже и в трамвая си подвикват, къде със симпатия („Цункай Джиджи…”), къде със заплаха („Ще цункаш Джиджи!) И сега ние да им кажем, че не било Джиджи, а Дейзи… „Цункай Дейзи!” – изобщо не звучи! Не, при създалото се положение, и да не е Джиджи, ще е Джиджи! Ако искат в къщи да си му викат Дейзи, не пречи…

Пък от ведомството на Дянков направили опит за атентат срещу живота на 62-годишен пенсионер. Слава Богу, неуспешен. Преди 12 г. лемурите от НОИ объркали парите на един миньор от Русе. Дали му по-малко. Това беше излишно да го казваме, естествено, че няма да му дадат повече… И сега по някаква неизвестна причина, най-вероятно пак грешка, му изплатили на куп удържаните 5000 лв. Човекът, като видял петте бонки, само дето не добил инфаркт. Но добил тежка афазия и се наложило отново да се учи да говори. Първите два дни казвал само „мама, мама”… Не било ясно дали своята има предвид, или тяхната мама.

Сряда, 16 януари

Миро се закани да предаде в НС справка за сделка със земи по морето, зад която стояла Моника Станишева. 140 дка в Камчия били извадени от Горския фонд и продадени по времето на Станишев на подставени фирми за 17 лв. м/кв. После хората на Моника ги купили за 4.5 млн. лв. В момента ги продавали за 5 млн. евро. Миро обаче това не го знаел, сега го научил.

Верно? Той затова незабравимият Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей казваше, че “хора, които не четат вестници, трябва морално да бъдат убивани на място.” Всъщност, той Миро в това отношение едва е жив, сиромахът… Според разследване на «Капитал» в края на юли 2009 г. "Експат бета" АДСИЦ закупува 140 дка. земя в регулация в курортно селище Камчия за 32.5 лв. квадрата, при пазарна цена около 40 евро... Фондът "Експат бета" е учреден на 4 февруари 2008 г. от акционерите Моника Йосифова (10%), РА "Оксиген" (11.93%), "Експат груп", майката на Никито Василев, съпругата на Никито, главният секретар на МДААР от времето на Никито Биляна Дякова и др. Все отбор юнаци, които са се облажили от ръководената от Никито програма ОПАК. Моника например е бъркала в кацата чрез "Консорциум за диалог с администрацията", който «печели» поръчка за 1.2 млн. лв., за "информиране на широката общественост" за програма ОПАК. Фирмата на Моника „Актив груп” държи 20% от дяловете в този консорциум, а тя му е управител.

Колко неща щяха да знаят нашите управляващи, ако четяха вестници. Но те не четат вестници. Те нищо не четат, но това е вече друг разговор...

Ало, пенсиите, тука ли сте още? Малко ми е неудобно, братя, но се налага да ви дам един сексуален съвет. Внимавайте, че СПИН се хваща и през устата. По-точно с езика. Да! При рутинни изследвания в Търново докторите открили, че един 92-годишен господин хванал СПИН, съобщава „Новинар”. Пичът си признал, че напоследък е имал няколко сексуални контакта с проститутки. От което ние направихме горния извод.

Безопасен секс. Снимка „Новинар”.

Сега и да умре, ще умре като мъж! Кой казваше, че не може да се умре героично в чаршафите?! Може и още как!

Четвъртък, 17 януари

Работничката от ВМЗ-Сопот Даниела Генкова, дето прати филия хляб и глава лук на премиера Борисов, изтълкува постъпката си: "Тази глава лук и тази филия съм ги изпратила символично, та да знае, че не само аз, но по-голямата част българския народ се храни само с това. Да му се покаже хората на каква мизерия са, на какво дъно са…”

Премиерът много й се е обидил: „Откъде-накъде, вика, ще ми праща лук?! В края на краищата, аз съм ял хляб и лук много години. И сме били най-бедното семейство… Но не съм пращал на никой тогава лук и хляб. И на снимката, която е във вестниците - няколко пръстени, златни. Майка ми никога не е имала златни пръстени, нито аз съм имал златни пръстени...”

Г-н премиер, ние забелязахме, че въпросната госпожа има и балтон! В смисъл връхна дреха, вижда се на снимките. Да продава и балтона! Вас никога не съм ви виждал с балтон! И без това като я съкратят ще си седи у дома, що й е балтон?!

В тая карикатура Христо Комарницки е ковнал премиера направо като пеперудка в хербарий! Нищо не можеш да добавиш! В. „Сега”.

Тъкмо привършвах за днес и слушам по телевизора някакъв експерт обяснява как държавата можела да оздрави ВМЗ-Сопот и после да го продаде за много пари.

Ало, експерта (Как не можах да му видя името!) на кой свят живееш, бе?! Кое голямо предприятие е оздравено и продадено скъпо? Може би „Балкан”? Или „Кремиковци”? А може би БТК? Горубсата? КЦМ? „Българският модел” в приватизацията изисква предприятието да се доведе до фалит и тогава да се продаде на наш човек. Ако се напъна малко, сигурно ще се сетя и кой е този наш човек, за който гласят ВМЗ. Не са много хората, които могат да изтеглят тая награда…

Петък, 18 януари

Интердисциплинарна научна експедиция „Българите – прародина”, в която участват историци, антрополози, генетици, съобщи миналата седмица, че за прародина на българите може да се смята Северен Пакистан, а за наши родственици - етническата група на пакистанското племе калаши. Според тях корените на българите не са славянски. Били сме смес от около 40% тракийски гени, 40% пакистански и едва около 12% славянски. Доказателство за това били приликите между културните и генетичните особености на българите и калашите. В музиката на калашите имало същите неравноделни тактове, както и в нашата. Архитектурата им също била като българската. И т.н.

Та днес в „Сега” историкът Иван Петрински съветва да не бързаме да се доверяваме на някакви „екскурзианти”, които са намерили от някъде пари и обикалят света да търсят корените на прабългарите. И където идат, все ги намират. Петрински напомня, че лани същите „изследователи били в Афганистан. „Тогава, вика, те твърдяха, че прабългарите произхождат от Афганистан, пак поради шевиците и гъдулките, които видели по тамошните улици. Пакистан-Афганистан все тая…”

Няма да вземаме отношение в тоя научен спор. Но някои неща силно ни притесняват. Първо, пакистанското племе „калаши” ли се казва наистина? Да не са „келеши”, пък изследователите за благозвучие да ги наричат калаши? То благозвучието е най-малкото в случая. По-лани на визита в Македония беше принцът на пакистанското племе хунзи, които, според Божидар Димитров, били известни в родината си като „келеши”. Македонците твърдят, че туй племе водело корените си от войниците на Александър Македонски, които не успели да се завърнат след смъртта му. От тях тръгва и името му – Пакистан.* А самият принц бил пряк потомък на Санде, т.е. законен наследник на македонския трон. И по тая причина братята му подариха едно парцелче на Охридското езеро.

Та да не излезе, че в крайна сметка ние произхождаме от македонците…

Принц Газанфар Али Кан и жена му принцеса Рани Атика на посещение на мaкедонския премиер Никола Груевски. На летището в Скопие хунзите бяха посрещнати от рота войници, облечени като по времето на Александър Македонски.

Ох, олекна ми. Точно довършвах и ми звънна един колега от ГГФ на СУ, който бях оторизирал да проучи въпроса с „калашите” и „келешите”. Различни племена били.

Пък наскоро други генетици твърдяха, че същината на гена ни е от хора, които са живели тука отдавна, преди 8000 г… Което, ако е верно, означава, че "българинът се появил по тези места преди човека" („СЕГА”).

Бях решил много да се зарадвам, ако информацията на „Афера”, че Доган ще подаде оставка, излезе вярна. Ще ми се този канцерогенен за българската политика фактор да бъде отстранен. Поне тоя. Защото при него политическият цинизъм е ашладисан и с по-опасния етнически цинизъм. Но този глупав опит за атентат ми отне дълго чаканата радост. Пък и агата някак уж се оттегли, ама не съвсем…. Проф. Людмил Георгиев, който дълго легитимираше уж мултиетническия характер на ДПС и ги знае нааметите на агата, вика: „Формулата “Доган – пожизнен почетен председател” с участие във всички форуми на партията и решаващ глас в реденето на листите, е убийствена за демокрацията… За новия председател Местан остава по-скоро клоунската позиция хем да е лидер, хем нищо да не зависи от него!”

Местан ще е нещо като изпълнителен директор, поне в началото.

Колкото до атентата, ще послушаме съвета на г-н Цветанов да не правим прибързани заключения дали е режисиран. Ще има време да го направим… Нещата малко приличат на ситуацията, когато умрял Талейран. Тоя бил голям тарикат, страшна лисица. Никога не правел нищо случайно. Та като Талейран умрял, Фуше рекъл: „Интересно какво цели с това…” Та казвам, че Доган направи много работи, които днес с основание го подвеждат под хипотезата на лъжливото овчарче.

Един приятел вика, че това никога не можело да се случи на конференция на БСП. Все щял да се намери някой от първия ред да подхвърли един „Макаров”… А тия почнаха да бият човека, хем нищо не можа да направи. Па те може и за това да го биха…

……………….

* Една научна хипотеза за това как е е възникнало името Пакистан, можете да намерите във втората книга на д-р Филипов, ако намерите втората книга, де…: Си седат двајца историчари, "антични" македонци, пијат вино, и едниот на другиот му раскажува античка историја:

- Знаеш ли, брате, како Пакистан го добил своето име? Знаеш ли дека то има чисто наше, македонско потекло! И не е од сега, ами од времето на Александар кога покорувајки ги народите кон Индија - случајно доживеал еден мал пораз на територијата на денешен Пакистан. По таа битка војската, нормално, била ранета, повредена, малку деморализирана... па затоа нашиот Војсководец одел од воин до воин и ги охрабрувал: Ајде јунак македонски не се предавај, ти пак ке станеш! И така на еден - пак ке станеш, на друг - пак ке станеш, се сторило: ПАК и СТАН, т.е. Пакистан!

- Аууу, вели другиот, па ние така сега ке можеме да објасниме како настанал и Курдистан!

Ако още не сте си поръчали новата книга на д-р Филипов, побързайте, че са на привършване. Можете да го направите на [email protected], или на Тонифона: 0885 233 691.

To be continued некой друг път

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!