Парите за иновации раздадени седмица преди класирането в конкурса

Владимир Йончев 21 декември 2012 в 11:48 5877 8

Прессъобщението от 20 декември, в което се казва, че договорите са сключени още на 15 декември.

Скандал, пред който злоупотребите във Фонд "Научни изследвания" бледнеят, избухна в другия фонд за наука.

Договори с определени фирми са сключени една седмица преди да излезе класирането на Шестата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд.

Със сключването на договорите стартира и процедрата за финансиране на проектите, които са за по няколкостотин хиляди лева.

Така парите са раздадени преди да бъдат оценени проектите, които да ги получат.

Гафът е видим на страницата на Националния иновационен фонд.

Класирането на проектите, които получават пари на Шестата сесия е публикувано на 20 декември. На същата дата е публикувано и прессъобщение, на което пише, че договорите са сключени на 15 декември.

Спечелилите фирми са били привиквани една по една, за да си подпишат договорите, съобщи пред OFFNews представител на една от загубилите компании. Той разбрал, че още преди седмица негови конкуренти подписват договорите си.

Обадил се във Фонда, където го уверили, че няма такова нещо и му повторили законовото положение, че той, както и всички кандидати, трябва да чака класирането.

Последният разговор е бил вчера сутринта. Няколко часа по-късно излязло прессъобщението, че договорите вече са сключени и то още преди 5 дни. Малко след това излязло и самото класиране, въз основа на което трябва да се сключат договорите.

Националният иновационен фонд е към Агенцията за малки и средни предприятия. Той финансира проекти, свързани с приложната наука, за разлика от Фонд "Научни изследвания", който финансира проекти за теорeтична наука.

След публикуването на класирането фирмата, която цяла седмица е звъняла, за да пита какво се случва, се е обадила отново във Фонда, за да попита как може да обжалва опорочената процедура. Обясни ли, че обжалване не се допуска. Можели само да напишат въпроси, на които Фондът щял да отговори, ако прецени. Намекнаха ни да не го правим и да не шумим много, защото догодина пак ще има сесия за одобряване на проекти и сигурно пак ще искаме да кандидатстваме, разказа представителят на загубилата фирма. Това е причината  той да иска да остане анонимен.

Същата фирма днес е получила официален отговор защо е дисквалифицрана. Същите неща, които са описани като причина за отстраняване вече са минали по друг проект, който фирмата е подала по "Конкурентноспособност", където изискванията са идентични.

В Шестата сесия на НФИ има и други интересни неща.

Според публикуваната в сайта на НФИ обява на сесията ще бъдат раздадени 5 милиона лева. От списъка на одобрените проекти става ясно, че са раздадени над 9 милиона лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови