С мотор и фотоапарат по пътя на коприната

OFFNews 11 декември 2012 в 23:46 15392 4

Пътят до коприната
Пътят до коприната

В сряда, 12 декември от 17 ч. в Националната библиотека  "Св. Св. Кирил и Методий" ще бъде открита една уникална фотоизложба, която си позволяваме да ви препоръчаме. Нарича се "Пътят до коприната", а автор на фотографиите е Димо Калайджиев.

През 2010 г. Димо поема на едно пътешествие, за което мнозина са мечтали, но малцина са успели да осъществят. Тръгва по дългия и почти митичен път на коприната. От София до Памир и обратно, сам със своя мотоциклет БМВ. През 12 държави и 19 000 километра.

Пътят минава през огромни страни, за които знаем малко или почти нищо - Иран, Туркменистан, Узбекистан, през осеяния със седемхилядници Таджикистан...

Пътешествието си Димо описва във форума OFFRoad Bulgaria.com

Ако имате само 5 минути време, за да ги обиколите наведнъж, пътешествието може да се опише така:

 

Но ако сме ви запалили любопитството и имате време да се потопите в непознатата Средна Азия, си заслужава да изчетете цялото пътуване по пътя на коприната. То продължава 2 месеца, а снимките са наистина уникални. Те са толкова много, а повечето са придружени с любопитни истории. Затова се е наложило пътеписът да бъде разделен на няколко части:

Пътят до коприната през Турция

Пътят до коприната през Иран

Пътят до коприната през Туркменистан и Узбекистан

Пътят до коприната през Памир (Таджикистан) и Алайския Хребет (Киргизстан)

Да изберем най-добрите измежду стотиците снимки е непосилна задача. Поне ние не се наемаме да кажем дали най-силни са тези пейзажи,

тези лица

или тези истории:

Тези великолепни снимки са само от една страна - Иран. И са само част от стотиците, запаметили това вълнуващо пътуване.

В сряда от 17 часа в централната зала на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще можете да видите най-добрите фотографии от това пътуване, така както Димо ги е избрал. А със сладкодумието си, в което е ненадминат, той обещава да разкаже и историите, които се крият зад снимките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови