Гугушева купила апартамент за сина си с кредит от баба му

05 декември 2012 в 08:18 3546 5

Галя Гугушева и лидерът на СДС Емил Кабаиванов. Снимка: БГНЕС
Галя Гугушева и лидерът на СДС Емил Кабаиванов. Снимка: БГНЕС

Кандидатът за конституционен съдия Галя Гугушева купила апартамент за сина си като взела кредит на майка ù.

Спецпрокурорката беше издигната за кандидат за конституционен съдия от СДС, след първия неуспешен опит на партията с излъчването на Петър Стоянов, който отказа поста. Вече втори месец Конституционният съд не заседава по причина, че съставът му не е пълен след като президентът Росен Плевнелиев бламира клетвата на съдия Венета Марковска.

В сряда в ефира на bTV тя подробно описа начина, по който е придобила имотите си.

Близо 200 хил. евро е заемът, който Гугушева е взела от семейна фирма, като по нейно желание е оформен договор с погасителен план, главница и лихва. Апартаментът тя дарила на сина си, който от своя страна помогнал на майка си да изплати част от задължението.

По същия начин Гугушева купува жилище и на втория си син. В същото време единият от синовете, който вече е получил апартамент от майка си, дарява от своя страна на прокурорката жилище от 65 кв. м. в столичния кв. „Гео Милев“.

Гугушева обясни, че няма нищо объркващо в провеждането на сделките по този начин. Според нея пътят на парите, от тегленето на кредита до изплащането му, може да се проследи, защото всичко е ставало по банков път.

„Не ми е задаван въпросът. Ако някой ме беше попитал, щях да обясня“, каза прокурорката в отговор на въпрос защо не е обяснила как е придобила имотите си.

Съпругът ми не е роднина на Емил Кабаиванов, заяви Гугушева, като опроверга информацията, появила се в медии, че семейни връзки са уредили номинацията ѝ, издигната от лидера на СДС.

Гугушева обясни, че не знае за политически договорки за подкрепата на кандидатурата ѝ за поста на конституционен съдия. За нея е важно да се подготви за изслушването ù в парламента, което ще се проведе на 12 декември. На 19 декември пък ще бъде проведен изборът.

„Искам да оставя политиката на политиците. Запознах се с тримата независими депутати, беше представена кандидатурата ми, представих биографията си, инициативата дойде от господин Кабаиванов. Той ми предложи и след като се срещнахме и разговаряхме”, разказа Гугушева. Тя призна, че приела да бъде издигната кандидатурата ù след като направила „обективна оценка на възможностите си”.

„Уговорката с господин Кабаиванов беше, че моята кандидатура ще бъде чисто професионална и няма да имам нищо общо с политиката в страната”, подчерта Гугушева, която е зам.-ръководител на Специализираната апелативна прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews