Асен Генов и Комитата взеха голямата награда в памет на Валя Крушкина

Сергей Антонов 23 ноември 2012 в 11:42 5749 3

Асен Генов и Константин Павлов - Комитата Снимка: Сергей Антонов
Асен Генов и Константин Павлов - Комитата Снимка: Сергей Антонов

Константин Павлов - Комитата и Асен Генов взеха голямата награда на конкурса "Журналистика за хората" в памет на починалата наскоро журналистка от БНТ Валя Крушкина.

Комитата и Асен Генов са собственици на сайта PolitiKat.net, който следи обещанията на политиците и мери как те си ги изпълняват. Наградата обаче им се дава за знаменитото им интервю с премиера Бойко Борисов. Недоволен от това как PolitiKat.net мери изпълнението на обещанията му, премиерът покани двамата блогъри на интервю. То продължи повече от час и половина, а премиерът бе викнал на помощ и двете си вицета Цветан Цветанов и Симеон Дянков, както и икономическия министър Делян Добрев. Така интервюто пред блогърите, които не са професионални журналисти, се превърна в най-дългото изявление на премиера за целия му мандат.

Приемам тази награда като подтик да гледаме малко по-сериозно на това, с което се занимаваме, коментира Комитата.

Далеч по-цветен бе в изказването си Асен Генов, който надълго и нашироко разказа историята на интервюто - как от пресцентъра са му се обадили в петък и са казали, че в събота сутринта са поканени на интервю. Блогърите се стреснали от краткото време за подготовка, а още повече, когато срещу тях се изправил интелектуалния елит на правителството. Много искали да попитат премиера за скандала "Ало, Ваньо", но успели да зададат първия си въпрос чак на втория час от разговора.

Духът, който витаеше в Студио 1 на БНР, където се проведе церемонията, бе едно от малкото хубави неща, които са се случвали в последните години на българската журналистика. БНТ и БНР, където работеше незабравимата Валя Крушкина, обединиха сила и направиха много нежна и топла церемония в нейна чест. За пръв път от години стотици български журналисти се събраха на едно място и говореха за истинските стойности в журналистиката и за нейната мисия да помага на хората и да прави живота по-добър.

Въпреки че конкурсът имаше състезателен характер, за пръв път не се появи съперничество, а няма дa е пресилено да се каже, че материалите, които оценяваше 15-членното жури, бяха по-силни, отколкото във всички досегашни журналистически конкурси.

 Материалите бяха разделени в няколко категории. Ето и победителите:

Млад журналист:

Юлия Христова - БНР - Шумен

Електронна медия:

Мария Чернева - БНТ

Печатна медия

Люба Йорданова и Зорница Стоилова – "Капитал"

Онлайн медия

Иван Бедров

Наградите бяха стъклена мастилница във формата на круша, изработени от единствения завод за духано стъкло у нас в град Белослав.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!