Европа иска разследване на ловните полета на Емо Фаса

Лъчезар Вълев 28 септември 2012 в 14:06 8522 3

Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Снимка: БГНЕС
Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Снимка: БГНЕС

Европейската комисия поиска българските власти да започнат разследване на проект, спечелен от Община Етрополе, научи OFFNews.bg.

Европроектът е за размножаване на благороден елен и глухар на територията на община Етрополе.

Той е бил одобрен през януари тази година, е с продължителност 24 месеца и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС и пари от българския държавен бюджет. 

Общата му стойност е 1 060 000 лв. На територията, на която трябва да бъде изпълнен проектът обаче, се намира ловното стопанство "Elen Hunting", собственост на депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, известен като Емо Фаса.

Кошницата започва да се разплита през юли, след като гръцкият евродепутат от Групата на Зелените Никос Хрисогелос изпраща запитване до Европейската комисия за проверка на европроекта.

Съмнение според депутата предизвикват две неща.

Едното е, че двата животински вида не попадат сред защитените според "НАТУРА 2000", а второто е, че една трета от територията на общината е собственост на "Elen Hunting".

Така излиза, че Европа ще плати за развъждането на елени, които гостите на депутата ще отстрелват из ловните му полета.

Това не е ли схема, по която с европейски пари се финансира частен бизнес, пита гръцкият евродепутат Еврокомисията. Тя не само потвърждава, че това е така, но и препоръчва да се спре финансирането и българските компетентни органи да започнат разследване на проекта и свързаните с него лица.

От текстът на препоръките на ЕК разбираме, че България е давала обяснения за проекта през август 2012 г. Какви са били те, обаче не става ясно.

Проектът се казва "Възстановяване на благоприятния екологичен статус на видове и хабитати предмет на защита от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 на територията на община Етрополе".

На този проект му е сбъркано още заглавието, коментира екологът Тома Белев. Благородните елени не са в Натура 2000. Как българския орган, управляващ ОП "Околна среда" е допуснал такъв проект, не е ясно, но е ясно, че в Европа няма как да мине, каза той.

Още по-смешна е частта с глухарите, която показва че проектът е писан за един човек и всички знаят кой е човекът.

По принцип глухарът е защитен вид по Натура 2000 и би могъл да попадне в целите на проект за биоразнообразие. В Етрополе обаче глухари няма как да живеят, защото районът не е подходящ за тяхно местообитание. Тази рядка птица, задължително живее в гори от бял бор, а такива в района на Етрополе почти няма. За сметка на това обаче общината е декларирала, че ще пребори майката Природа и ще залеси баирите с бял бор с европейски пари, за да могат там да се заселят глухарите.

Досега в Европа е имало няколко проекта за размножаване на глухари, разказа Тома Белев. Успешен е само един. В него са уловени глухари в Норвегия и са пуснати в естествена среда във Великобритания.

Подобно начинание обаче е много скъпо и би надхвърлило многократно сумите по проекта. Община Етрополе е обещала да улови глухарите в България. Това най-вероятно е невъзможно, защото те на цялата територия на страната са изчезващ вид. Но със сигурност е незаконно, защото дори да ги има, не може да се местят.

Авторите на проекта очевидно са знаели това, защото не са описали как точно ще си намерят глухари, а само, че ще започнат разговор за намирането им с "подходящи Държавни дивечовъдни станции".

Проектът предвижда и закупуване на лекотоварен автомобил (разбирай чисто нов пикап), с която екипът на проекта да обикаля из ловните земи на Фаса. В името на биоразнообразието са предвидени още 3 лаптопа, 2 фотоапарата, 2 бинокъла, 2 GPS-а и един проектор, плюс парите за медийни публикации.

В писмото гръцкия депутат е сезирал и за още един проект. Той е на територията на община Сапараева баня. Проектът се казва "Опазване на биологичното разнообразие и смекчаване на неблагоприятните екологични въздействия от развитието на туризма в община Сапарева баня" и е на стойност 500 909 лева.

Проектът има за цел да финансира научни екологични изследвания, оценка на капацитета на туристическите зони и развитието на туристически план за управление на общината, като част от подготовката на общ устройствен план на общината с оглед на развитието на частния ски зона и туристически селища. По този с финансирането от ЕС се плащат разходите за частни проекти, пише до Еврокомисията гръцкият евродепутат Никос.

По проекта вече са платени 100 182 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!