Живко Тодоров е новият изпълнителен директор на ББР

OFFNews 15 април 2020 в 13:03 1797 0

Живко Тодоров

Снимка ББР

Живко Тодоров поема поста изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Българската банка за развитие, съобщиха от финансовата институция.

Тодоров е финансист и професионален банкер с дългогодишна практика в българската банкова система, пишат още от държавната банка. Той е магистър по Счетоводство и контрол от УНСС, има и диплома за Executive MBA от Hult International Business School в Лондон.

До назначението му се стигна, след като премиерът Бойко Борисов разпореди в национален ефир да бъдат освободени членове на ръководството на ББР заради отпуснат кредит за 75 млн. лв. на колекторска фирма. Стоян Мавродиев, бившият изпълнителният директор на институцията беше освободен, заедно с членовете на борда на банката.

На 2 април Българската народна банка издаде одобрение, с което Живко Тодоров стана член на управителния съвет на ББР. Името на банкера е включено в регистъра на централната банка, след като е освободен от Първа инвестиционна банка, където беше главен финансов директор.

Професионалната му кариера започва през 1997 г. в ING Bank – клон София, където до 2012 г. заема последователно длъжностите оперативен счетоводител, финансов контролер, главен финансов директор и член на Управителния съвет за България.

В периода 2012-2014 г. е назначен за главен финансов директор и член на УС на Алфа Банк – клон България.

От юни 2014 до март 2020 г. е главен финансов директор и член на Управителния съвет на Първа инвестиционна банка, където отговаря за ресорите „Финанси”, „Счетоводство”, „Връзки с инвеститорите”, „Трежъри” и „Финансови институции”, „Кореспондентски отношения”.

През 2018 г. Живко Тодоров получава награда за финансов директор на годината от списание Forbes и EY България в категорията „Стратегия за развитие на финансовата функция“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови