Зеленчукопроизводителите ще получат нова помощ от държавата само ако не мамят с цените

Александра Маркарян 30 април 2020 в 13:56 4253 0

Снимка Министерски съвет

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите

Зеленчукопроизводителите ще получат допълнителни средства от държавата в кризата заради Covid-19, само ако не мамят с цените. Те да получават пари на база доход от продадената продукция, а не на база добив е предложил земеделският производител от село Трилистник Красимир Кунчев на премиера Бойко Борисов и земеделския министър Десислава Танева и предложението му е било прието.

Това стана ясно на брифинг на Данева и Кунчев в Министерски съвет след срещата.

Специалната помощ по новата мярка ще е доплащане от държавата към дохода от продадената продукция.

Какво означава на практика това? Че ако някой продаде тон краставици за 1 лв./кг, но отчете 20 стотинки, ще получи помощ на базата на 20-те стотинки, а не на базата на единия тон. А ако не издаде фактура, няма да получи нищо от държавата.

Красимир Кунчев, снимка: Министерски съвет

"За разлика от сега действащите мерки за подпомагане, когато се искаше някакъв минимален добив от декар, без да се държи сметка на каква цена е реализиран, тази мярка, която предложих днес и намира съгласие, е да се дадат допълнителни субсидии на дохода на земеделските производители, но не върху декари. Така земеделският производител трябва да произведе и продаде зеленчуци и на база на този доход, който е получил, ще получи допълнителна субсидия.

Знае се, че в практиката масово се използва - продава 1 тон крастаници на 1 лев, но във фактурата пише "20 стотинки" и се ощетява бюджетът. При тази формулировка на мярката това е изключено.

При това положение дори и малките ще имат интерес да продават стоката си на борси, прекупвачи да издават фактура, защото ако не го правят, няма да получат субсидия", каза Кунчев.

Танева взе думата след него и потвърди, че предложението му е било прието от нея и премиера: "Приехме неговото предложение. Тази извънредна подкрепа да бъде разпределена по критерий "реализирана продукция", по дохода, който земеделските производители ще докажат за реализирана продукция".

"Въпросната допълнителна подкрепа я очакваме да бъде финализирана като възможност с решение на Европейската комисия по нашето предложение за създаване и програмиране на мярка "Covid-19" в обхвата на Програмата за развитие на селските райони" - каза още Танева.

Според земеделския производител допълнителната помощ, която ще бъде отпусната по подобие на примера на съседна Гърция, ще позволи не само да няма спад, а да има и ръст на производството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови