Затварят най-голямата фабрика за сладолед на Nestle у нас

OFFNews 16 януари 2019 в 10:35 19325 6

Фабриката за сладолед във Варна на швейцарско-британската компания Froneri, собственост на Nestle и британската R&R, напуска България. Без работа ще останат 72 души, считано от 1 март.

Марки на "Фронери" са BOSS, Magnum, Familia. Компанията преструктурира бизнеса си в България, което включва затваряне на фабриката във Варна, пише в официално съобщение на дружеството, цитирано от БНР и "Капитал".

“Ние сме твърдо решени да продължим да работим и да се развиваме на българския пазар. Но за да поддържаме растежа и да запазим конкурентоспособността си на местно равнище, трябва да преосмислим бъдещето на нашата фабрика във Варна", съобщават от компанията.

Обезщетенията на служителите ще надхвърлят законовия минимум, обещават оттам. На част от тях ще бъде предложено да останат да работят за "Фронери" в чужбина.

"Фронери България" ще продължи да има около 90 служители в страната и ще запази отделите си за маркетинг, продажби, търговски, финанси, човешки ресурси, логистика.

След затварянето на производството във Варна сладоледът за българския пазар ще се доставя от фабриката на Froneri в Белград, пише "Капитал", като цитира информация от дружеството. 

Nestlé работи във Варна от 2006 г. "Фронери" е създадена през 2016 г. като съвместно предприятие между британската R&R и Nestlé. Сладоледената фабрика има годишен капацитет 20 млн. литра и е лидер на българския пазар. Тя има 51% пазарен дял в стойност за 2018 г., по данни, цитирани от "Капитал".

Освен сладолед продава замразени храни. Компанията е вторият по големина производител на сладолед в Европа и третият в света. С приходи от €2,5 млрд. (2017) и над 10 000 служители "Фронери" присъства в над 20 страни в цял свят.

Това не е първата мултинационална компания, която централизира в една държава от региона производството си. По подобен начин например Unilever затвори фабриката си за олио в Добрич и започна да внася от Румъния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12016

5

Велейн

16.01 2019 в 14:46

Един ден трябва да търсят отговорност от ишияса в Брюксел! Той е главният виновник, с още няколко търтея, за хала на който сме. Иначе нашия отдавна щеше да е приключил с политиката но оня го крепи...защо ли?

6109

4

Azarael

16.01 2019 в 14:03

Всичко читаво и свястно притиснато от тези герберастки маймуни, бяга "през-глава" от тази загиваща държава !
Но жалкото е че подобни блюдолизци като /тези тук/ от продажните български медии и онлайн платформи,
не осмислят какво става около тях днес и продължават слугинажа си към Огнебореца . . .

12015

3

bobi aronoff

16.01 2019 в 12:24

На изборите тези работници пак да гласуват за Бате Бойко .

12308

2

"Това не е първата мултинационална компания, която централизира в една държава от региона производството си."

И е поредната, която бърза да се изнесе от територията.При това в държава, която дори не е член на ЕС.Но пък си имаме стабилност...

14469

1

случайно прочетох

16.01 2019 в 11:27

Стабилност? :–)))))))))))))))))